fbpx
Mestnik
Aktualno Politika Starševstvo & otroci

Zvedava Zala navdih za družinsko podjetje Želodek

David in Vesna Bregar sta zaljubljena v življenje, naravo in njuno družino. Vsoto te ljubezni pa predstavlja njuno družinsko podjetje Želodek. Kako se je zgodba Želodka, za katerim stoji dolenjski par, razvila in kako se nadaljuje? 

Rojstvo hčerke Zale je Vesni in Davidu prineslo še eno rojstvo – rojstvo podjetniške ideje. Dete je z vsakim mesecem namreč postajalo radovednejše in starša sta ji želela omogočiti vključenost v družino. Želela sta, da Zala stvari lahko doseže sama, da je vključena v gospodinjska opravila, nego. Vsa ta vključenost pa ji je prinesla večjo samostojnost.

»Mož je najprej začel s prilagajanjem pohištva v stanovanju. Za Zalo naredil nižje obešalnike v predsobi. V kopalnici pod umivalnikom je izdelal premično stopnico, ki se jo je dalo izvleči. Izdelal je tudi manjše stojalo za knjige, ki je še vedno najbolj priljubljen del v dnevni sobi,« se časov, ko je bil Želodek še v povojih, spominja Vesna.

Ko je mala nadobudnica dopolnila dobro leto, je bila Vesna že drugič visoko noseča. Majhen otrok in velik trebuh pa kar kličeta po iskanju idej, kako si olajšati življenje. Vesna si je želela, da bi v stanovanju imeli stolček pomagalček, ki ne bi bil prevelik za njihovo stanovanje, hkrati bi bil kvaliteten in seveda prijazen na pogled. Vesnina zamisel je postal Davidov izdelek, stolček 2 v 1, ki je obenem stolček pomagalček in mizica s klopjo.

»Sama sem bila navdušena in tudi ostali domači ter prijatelji, ki so prihajali na obisk so izdelek vedno pohvalili in občudovali ter nama s tem dali podporo in motivacijo, da odpreva s.p. in tako pokaževa in ponudiva izdelek še ostalim. Tako je bil stolček 2 v 1 kar nekaj časa edini izdelek, ki sva ga predstavljala.«

Navdih v montessori metodah

Beseda »pomagalček« je blizu mladim staršem, predvsem ljubiteljem montessori metod.

Mati montessori metode je Maria Tecla Artemisia Montessori, italijanska zdravnica, učiteljica in filozofinja, rojena leta 1870. Zaradi njenega poklica je bila vsak dan v stiku z otoki, opazovala je njihovo spontano početje in igro ter tako prišla do novih spoznanj o otroškem vedenju in učenju. Glavno načelo Montessori metode je: »Pomagaj mi, da naredim sam.«

Vesna z otrokoma že od prvega leta starosti obiskuje delavnice, kjer je s pomočjo Suzane Veselič Priselac dobila veliko idej za izdelke.

»David ima rad izzive in se je vedno znova lotil izdelave. Tako so se izdelki znašli na naših policah in na delavnicah. Sva pa potrebovala kar nekaj časa, da sva jih dodala v ponudbo oziroma jih še vedno dodajava. Odkar imamo spletno stran je to veliko lažje.«

Na delavnicah Anja montessori Novo mesto se je podjetniški par navdušil nad pristopom in materiali te pedagogike. Uporaba med drugim spodbuja otrokovo samozavest, koncentracijo, razvoj motorike in senzorične zaznave. 

»Sama sem se navdušila tako zelo, da sem vpisana na študij na Inštitutu montessori za montessori pedagoga 0-3 let. Trenutno me čakajo samo še obveznosti, teoretični del izobraževanja pa je že za mano. Težko na kratko opišem, zakaj pedagogika montessori. To se enostavno začuti. Zagotovo pa mi je najbolj všeč poudarek na spoštovanju otrok in osebni rasti ter seveda naravni materiali, ki so na voljo otroku. Zato želiva tudi preko izdelkov otrokom in njihovim staršem približati ta koncept.«

Vesnine ideje, Davidov izdelek

Vesna je v večini idejni vodja, vse ostalo prevzame David, ki ga delo z lesom zelo veseli. » Čeprav ima izobrazbo v gradbeništvu, je pa njegov oče mizar in njegovo delo je spremljal kot otrok ter se tam navduševal nad delom. David izdelek izriše, obdela, brusi, barva in sestavlja. Sama mu občasno priskočim na pomoč pri brušenju in pakiranju. Moje delo pa večinoma zajema komunikacijo s strankami, objave na družbenih omrežjih, skrb za fotografije, administracija,« pojasni sogovornica.

Doda, da sta dober tandem. David je po ženinih besedah zelo natančen in predan delu. Ne ustraši se novih izzivov in je pri njih vztrajen. »Vendar je na drugi strani skromen, rahlo zadržan in težko pohvali sam sebe. Medtem, ko sem sama zelo komunikativna in bi najraje vsem povedala in pokazala kakšne lepe, uporabne izdelke izdeluje, ki si res zaslužijo pohvalo in bi želela, da pridejo do vsake družine,« v smehu doda Vesna iz Želodka.

Tudi do družin, ki živijo izven meja Slovenije. Želodkov pikler trikotnik ter lesen zemljevid sta namreč potovala k dvema tujima družinama in sicer na Norveško.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih