fbpx
Mestnik
14
Aktualno Politika

14. avgust bo dan solidarnosti in dela prost dan

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozdravlja hiter odziv vlade, hkrati pa istočasno dvomijo o učinku prostega dneva, ki naj bi prinesel dodatne stroške na drugih delih države.

Na GZS pravijo, da razumejo dobronamernost predloga, ki bi prizadetim omogočil, da lahko podaljšan vikend izkoristijo za odpravljanje posledic poplav, a opozarjajo, da bodo hkrati s tem podjetja, tudi tista, ki so prav tako utrpela nekaj škode v poplavah, imela dodatne stroške.

Če bi želeli pomagati prizadetim krajem, ljudem in podjetjem, bi po prepričanju GZS dosegli veliko večji učinek s tem, da bi namesto dodatnega prostega dne določili dodaten delovni dan in bi obračunane stroške za zaposlenega za ta dan namenili za pomoč prizadetim v poplavah, ob tem, da bi se država za ta dan odpovedala davkom in prispevkom od plač.

Glede na to, da na najbolj prizadetih območjih živi približno četrtina slovenskega delovno aktivnega prebivalstva, bo prostega dne deležna velika večina zaposlenih v Sloveniji, ki jih poplave niso prizadele, še opozarjajo na GZS. “Če pa bo ta ukrep ostal, se bojimo, da ne bo dosegel želenega učinka, saj bo na terenu izredno težko organizirati in koordinirati pričakovano veliko število prostovoljcev,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih