fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Ostalo

14. november : Svetovni dan sladkorne bolezni

Vsako leto 14. novembra praznujemo Svetovni dan sladkorne bolezni. Na ta dan praznuje kanadski znanstvenik Frederick Banting, ki je skupaj s svojim asistentom Charlesom Bestom v laboratoriju izoliral beljakovino – inzulin. Za ta dosežek je prejel leta 1923 Nobelovo nagrado za medicino.

Modri krog ponazarja podporo vsem aktivnostim, ki so usmerjene v preprečevanje in zdravljenje sladkorne bolezni

O bremenu sladkorne bolezni

V Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je ena od najpogostejših kroničnih bolezni in njena pojavnost narašča s starostjo. Kar 65 % ljudi starih nad 65 let ima več kot eno kronično bolezen in med najpogostejšimi je prav sladkorna bolezen. Razloge za to lahko pripisujemo demografskem staranju, daljši življenjski dobi ter manjši umrljivosti splošnega prebivalstva in bolnikov s sladkorno boleznijo, večjemu deležu odkrite sladkorne bolezni (zlasti, kjer poteka aktivno presejanje) in izboljšanem zdravljenju ter večji razširjenosti dejavnikov tveganja (npr. debelost, zmanjšana telesna dejavnost, nezdravo prehranjevanje itd).

Število oseb z znano sladkorno boleznijo se v Sloveniji veča in je bilo v letu 2019 ocenjeno na 136.911. Delež sladkorne bolezni v Sloveniji je ocenjen na 8,2%. Najpogostejša sladkorna bolezen je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima devet bolnikov od desetih.

Medicinske sestre in sladkorna bolezen

Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni 2020 je Medicinske sestre in sladkorna bolezen. Cilj kampanje je povečati ozaveščanje o ključni vlogi medicinskih sester pri podpori osebam, ki živijo s sladkorno boleznijo.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)

  • medicinske sestre predstavljajo 59 % zdravstvenih delavcev;
  • svetovno negovalno delovno silo predstavlja 27,9 milijona oseb, od tega je 19,3 milijona poklicnih medicinskih sester;
  • je bilo globalno pomanjkanje medicinskih sester v letu 2018 5,9 milijona, 89 % od tega v državah z nizkim in srednjim dohodkom.

Število usposobljenih in zaposlenih medicinskih sester bi moralo naraščati za 8 % letno, da bi do leta 2030 premagali zaskrbljujoče pomanjkanje oseb v tem poklicu. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bi morala skupna naložba, ki bi bila potrebna za dosego ciljev socialnega razvoja do leta 2030, znašati 3,9 tisoč milijard ameriških dolarjev (oz. cca 3,38 tisoč milijard evrov), od tega bi moralo biti 40 % namenjenih plačilu zdravstvene delovne sile.

Modra osvetlitev tudi v Novem mestu

Pročelje Knjižnice Mirana Jarca je že ves teden osvetljevala modra svetloba – svetovno prepoznaven znak dneva sladkorne bolezni. Iz knjižnice vabijo k ogledu svetlobnega efekta, ki bo osvetljevalo do nedelje 15. novembra. Do konca meseca pa bo na voljo ogled svetlobnih efektov, ki so povezani na 100. obletnico novomeške pomladi. Osvetlitev se bo decembra prestavila na Glavni trg, kjer bodo s prazničnimi in zimskimi motivi osvetljevali rotovž. Tudi v januarju bo na voljo projekcija razstave sodobne umetnosti.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih