fbpx
Mestnik
FOTO: MONM.
Aktualno Izlet Kultura Narava & zdravje Občina

15 planincev na Rudolfovi poti

Pohodniško društvo Novo mesto, je v soboto, 9. aprila 2022, izvedlo 7. Rudolfovanje. Rudolfovanje je pohodniška, kolesarska in kulturna prireditev, ki je bila prvič izvedena leta 2015, ko je Novo mesto praznovalo 650 letnico ustanovitve Rudolswertha (takratno poimenovanje Novega mesta), na letošnjem dogodku pa se je pohodnikom ponovno pridružil tudi župan Gregor Macedoni.

Celotno, 40 km dolgo Rudolfovo pot je v soboto prehodilo 15 planincev. Ob 6. uri so začeli v Prečni in šli mimo razvalin gradu Luknja, nadaljevali so skozi naselja Suhor, Kuzarjev Kal, Hudo, mimo Žagarjevega mlina, na Daljni vrh in naprej do pokritega vkopa pri Karteljevem. Sledil je vzpon na najvišjo točko pohoda – Golušnik (510m). Nadaljevali so po grebenu in nato so se spustili proti Staremu gradu in naprej v Šentpeter, kjer so po lesenem mostu prečkali reko Krko. Ob desnem bregu so prehodili pot do Glavnega trga. Ostala jim je le še pot ob levem bregu Krke do Prečne. Nekoliko utrujeni, mokri in zelo zadovoljni so prišli na cilj, na prireditveni prostor v Dom krajanov v Prečni. Enako pot so želeli prekolesariti 4 kolesarji, a jih je močan dež pregnal s pokritega vkopa na izhodišče. 

Osrednjega pohoda, ki je potekal od pokritega vkopa pri Karteljevem, mimo Žagarjevega mlina v Bezgavcu, do Prečne, se je udeležilo 31 pohodnikov. Novomeščanom so se tokrat pridružili pohodniki iz PSK Pobeda iz Beograda, iz PD Konjuh iz Tuzle, iz PD Loče pri Slovenskih Konjicah in iz PD Semič.  Prehodili so razgibano, razgledno 13 kilometrsko pot. Počitek in malico so imeli v Bezgavcu, kjer so jih ujele prve dežne kaplje.

FOTO: MONM.

Po malici v Domu krajanov v Prečni, ki so jo za vse udeležence pripravili organizatorji, je sledil okrnjen kulturni program. Poleg napovedovalca Anžeta Vidmarja, ki je planince seznanil s 100 letnico markacije Alojzija Knafelca, kateremu bo letos postavljen doprsni kip na Župančičevem sprehajališču, številnih govornikov, župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija, je prisotne prišel pozdravit tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Sproščeno druženje ob prigrizku, pijači in glasbi se je nadaljevalo v pozno popoldne, sporoča občina.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih