fbpx
Mestnik
FOTO: Matic Eržek.
Aktualno Politika

30 pomladi za novomeški pevski zbor Pomlad

Pisalo se je leto 1992, v novomeškem hotelu Metropol so se sestala štiri dekleta, ki jih je družila ljubezen do petja in glasbe. Namen sestanka: ustanoviti pevski zbor. Izziv zborovodje je takrat sprejela Jožica Prus. In kmalu se je skupini štirih deklet pridružilo veliko ljubiteljev petja. Začeli so se pojavljati na odrih, v letu 1996 odpotovali v Vatikan, kmalu zatem v špansko Katalonijo. In je steklo … Tekmovanja za Našo pesem (1995, 1997, 1999), kot zahtevno tekmovanje odraslih pevskih zborov in vokalnih skupin na državnem nivoju, mednarodna tekmovanja v Rivi del Gardia, Italija (1999), in v Linzu, Avstrija (2000), kjer so »padle« tudi prva plakete in nagrade.

Jožica Prus je devet let delala nekaj izjemnega, uvodoma pove sogovornica Andreja Zidarič. »Mlade pevce, ki so do takrat s kitaro v roki peli le na zabavah, je v kratkem času preobrazila v zborovske pevce, ki so bili sposobni kakovostno odpeti tudi klasičen zborovski repertoar.«

Pomlad sicer ni najstarejši zbor v Novem mestu, je pa eden prvih, ki so pokazali in še dokazujejo, kako kvalitetna glasba je doma v dolenjski prestolnici.

Po devetih letih se je pred pevce postavil Fernando P. Mejias, rodil se je koncertni cikel Pesem povezuje in POPmlad. Pevci so koncerte obarvali v pop in rok klasike in gospel. Sledili sta uspešni turneji po Argentini-Čile in Portugalski.

In prišla je Alenka

Leta 2012 je zbor prevzela Alenka Podpečan, mlada študentka Akademije za glasbo, ki si je izbrala dve smeri študija: glasbeno pedagogiko in nato še zborovsko dirigiranje pri prof. Marku Vatovcu.

Alenka Podpečan, zborovodja.

»Hitro je začutila energijo Pomladnikov in v zelo kratkem času popeljala zbor naprej in navzgor. Še zahtevnejši program, še več vokalne tehnike, bolj kompleksni aranžmaji; postajali smo vedno hitrejši v branju novih not. Za to obdobje je značilna tudi izjemna žanrska pestrost (klasika, gospel, jazz, pop, rock, sakralni program) in raznovrstnost projektov,« dodajajo Pomladniki.

Trenutno je v Pomladi aktivnih 41 članov društva, 42. je zborovodja. »Zbor deluje neprekinjeno že 30 let. In to zato, ker sloni na pravih vrednotah – definirali in ubesedili smo jih že kmalu po začetku delovanja: pripadnost, prijateljstvo, povezovanje, spoštovanje, integriteta, odgovornost,« prav zaradi teh vrednost je že od začetka del zbora Petra Škof, zelo blizu njenemu stažu pa sta Sabina Špan in Renata Šenica.

Renata Šenica, Sabina Špan in Petra Škof.

Igriv najstniški duh

Sogovornica pove, da se pevci Pomladi zanašajo drug na drugega, kar je tudi bistvo skupine. Pomembno pa je, da se člani odgovorno držijo pravil, ki vnašajo red – rezultat je čudovita glasba. Na vajah se zberejo enkrat na teden, za slabe štiri ure. »Naša zborovodkinja na vajah polaga veliko težo vokalnim tehnikam, zato tedenska srečanja vedno začenjamo z nekaj telovadnimi vajami in aktivnim opevanjem.  Načeloma smo disciplinirani in aktivni. Je pa kdaj tudi dan, ko nas mora Alenka večkrat pomiriti. Vaje imamo zadnja leta v prostorih novomeške Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije. Morda se v »našem« razredu navzamemo nekaj igrivega najstniškega duha,« je iskrena sogovornica. Pred pomembnimi nastopi so vaje seveda pogostejše in intenzivnejše.

Pripadnost, prijateljstvo, povezovanje, spoštovanje, integriteta, odgovornost.

Številni člani se na vaje vozijo iz Ljubljane, Krškega, Bele krajine, zborovodkinja Alenka celo iz Velenja. Marsikdo v zboru ima doma majhne otroke, poskrbi za varstvo in dosledno hodi na vaje. A Pomlad niso posamezniki, pove sogovornica. »Pomemben je vsak član, vsak glas. Vsak prinese v zbor nekaj svojega, pomembnega, dragocenega, neprecenljivega. Zaradi vsakega posameznika – tistih, ki so bili, smo in še bodo – je Pomlad poseben zbor.«

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih