fbpx
Mestnik
nasilje, nasilnež, pretep
Aktualno Kronika in policijska poročila

79-letnik naj bi doma ubil 69-letnico

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  med  19.  11.  in  22.  11. intervenirali v 159 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 514 klicev. Obravnavali so 24 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli motorno kolo mladoletniku, ki je vozil brez veljavnega vozniškega  dovoljenja. Posredovali so zaradi 46-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete  so  obravnavali  sume kaznivih dejanj umora, lahke telesne poškodbe, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja  države, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi poskusov iskanja pogrešane osebe, najdbe  neeksplodiranih ubojnih sredstev in nezakonitih prehodov državne meje.

Umor

20. 11., nekaj pred 18. uro, smo na številko 113 prejeli klic, da naj bi se zgodil umor v Brestanici. Na kraj je bilo takoj napotenih več policistov in reševalci z zdravnico. V stanovanjski hiši so našli mrtvo 69-letno žensko in poškodovanega osumljenca. Ogled kraja je vodila dežurna preiskovalna sodnica z dežurno državno tožilko in ob strokovni pomoči kriminalistov in forenzičnih strokovnjakov Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo  mesto. Osumljenega 79-letnika so najprej zdravniško oskrbeli, nato pa zaradi suma storitve kaznivega dejanja  umora pridržali na policijski postaji. Naknadno so pridržanje prekinili in osumljenega še isto noč hospitalizirali v  psihiatrični ustanovi. Preiskovalna sodnica je za pokojno odredila sodno obdukcijo,  da se ugotovi vzrok in čas smrti ter druge okoliščine smrti. Policisti in kriminalisti nadaljujejo z intenzivno kriminalistično preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin primera.

Zloraba znamenj za pomoč in nevarnost

21.  11. nekaj po 19. uri so na regijskem centru za obveščanje prejeli klic na pomoč, ker naj bi v Rosalnicah gorel objekt. Takoj so bili aktivirani gasilci dveh prostovoljnih gasilskih društev. Na kraju so ugotovili, da je nekdo lažno  naznanil požar in ogrožanje. Policisti so takoj pričeli s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja Zloraba znamenj za pomoč in nevarnost. Kazenski zakonik določa, da kdor zlorabi znamenje za pomoč ali  znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let. Če je bilo z dejanjem preprečeno ali ovirano delo pravosodnih ali drugih državnih organov in je bila s tem preprečena storitev uradnega dejanja ali povzročena  večja premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

Vlomi in tatvine

Na  Trebanjskem  Vrhu  je med 17. 11. in 19. 11. nekdo skozi vrata vlomil v nenaseljeno stanovanjsko hišo. Odtujil  ni ničesar,  nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V Cerovem Logu na območju PP Šentjernej je 19. 11. dopoldne neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je zlat nakit in lastnike oškodoval za okoli 1.400 evrov.

V noči na 20.  11. so v Stari Bučki na območju PP Šentjernej neznanci vlomili v objekt za prekajevanje mesa in  odtujili okoli 400 kg mesa. Okoliščine policisti še preiskujejo.

V  Zaborštu na območju Škocjana je v zadnjem mesecu dni nekdo s strehe nenaseljenega objekta odtujil bakrene  žlebove. Škode je za okoli 1.100 evrov.

PROMETNA VARNOST

Pod vplivom alkohola vijugal po cesti

Policisti PP Novo mesto so bili 21. 11. nekaj po 20. uri obveščeni, da naj bi na cesti Novo mesto – Metlika, voznik osebnega avtomobila vijugal po cesti in ogrožal ostale udeležence v prometu. Takoj so se odzvali, nevarnega voznika izsledili in ustavili. Med postopkom so ugotovili, da ima voznik avta znamke Peugeot v litru izdihanega  zraka 0,92 miligramov alkohola. Izločili so ga iz prometa, mu odvzeli vozniško dovoljenje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelja pridržali

V noči na 20. 11. smo bili obveščeni o kršenju javnega reda in miru na Šmihelskem mostu, kjer naj bi pijan moški razgrajal in poškodoval več košev za smeti. 26-letni kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval  njihovih ukazov. Zoper njega so uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog.

20. 11. okoli 21. ure so novomeške policiste poklicali na pomoč iz Smolenje vasi, kjer naj bi večkratni kršitelj  ponovno kršil javni red in mir. 33-letni kršitelj, ki se je nedostojno vedel do družinski članov, tudi po prihodu policistov s kršitvami ni prenehal, zato so mu odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalce in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo

Policisti PP Brežice so 20. 11. dopoldne na območju Jesenic ustavili osebni avtomobil slovenskih registrskih oznak.  Med postopkom so ugotovili, da državljan Srbije na zadnjem sedežu in v prtljažniku prevaža pet državljanov Pakistana,  ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Državljanu Srbije so odvzeli prostost,  ga pridržali in  mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja  države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Pakistana še niso zaključeni.

21.  11.  nekaj  po  22. uri so v Novi vasi pri Mokricah prijeli 22-letnega državljana Kosova,  ki je z osebnim  avtomobilom  v notranjost države nameraval prepeljati pet državljanov Kosova, ki so nezakonito prestopili
državno mejo. Sprovajalca bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Avtomobil znamke BMW so mu zasegli, postopki z državljani Kosova pa še potekajo.

Policisti PP Metlika so v noči na 22. 11. v Metliki prijeli državljana Rusije, ki je v osebnem avtomobilu prevažal štiri državljane Kazahstana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Državljana Rusije so pridržali in ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Opel astra srbskih registrskih oznak so zasegli, policijski postopki z državljani Kazahstana pa še niso zaključeni.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Preloke (PP Črnomelj) izsledili in prijeli 15 državljanov Afganistana in v Črnomlju dva državljana Irana. Policijski postopki s tujci,  ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih