fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Občina Vrtci, šole, študij

90 let predšolske vzgoje v Novem mestu

V letu 2020 je predšolska vzgoja v Novem mestu obeležila 90 let, pred kratkim pa je vodstvo dveh največjih vrtcev v Mestni občini Novo mesto v sodelovanju z vsemi podružnicami v javnosti predstavilo film z naslovom 90 let novomeških vrtcev.

Zgodovina predšolske vzgoje

Zapisi o organizirani predšolski vzgoji v Novem mestu segajo v leto 1930. Državni otroški vrtec je pričel delovati 1. marca 1930 v prizidku OŠ Center. Otroci, ki so obiskovali vrtec, so bili stari od 4 do 7 let. V prvem letu je bilo v vrtcu 80 otrok in so bili razporejeni v dve skupini. Intenziven razvoj predšolske vzgoje se je pričel po letu 1965, ko je bilo zgrajenih več novih vrtcev. Z gospodarskim razvojem občine, ki je terjal zaposlitev obeh staršev, je namreč naraščala tudi potreba po varstvu.

Organizacija življenja v vrtcih se je sprva podrejala predvsem zdravstveno-higienskim standardom in praktičnim zahtevam dnevne rutine. Danes je vrtec mnogo več kot to.

Temeljno poslanstvo vrtcev v Mestni občini Novo mesto je ustvarjanje pogojev za celovit razvoj otrokovih telesnih in duševnih funkcij v skladu z javnoveljavnimi programi ter pomoč staršem pri celoviti skrbi za otroka. Skupaj z vsemi, ki vstopajo v vrtec, ustvarjajo spodbudno učno okolje in s pomočjo vrednot spoštovanja, sprejemanja, poštenja, odgovornosti ter pedagoškim optimizmom vzgajajo otroka v samostojnega, ustvarjalnega in zadovoljnega človeka. Z ozaveščanjem svoje vloge in zagotavljanjem strokovnosti spremljajo in razvijajo otrokove zmožnosti, s poudarkom na socializaciji, igri in učenju.

Visok jubilej so v novomeških vrtcih obeležili na različne načine prek celega leta. V vseh vrtcih so marca 2020 posadili drevo: v vseh enotah vrtca Ciciban, Pedenjped, v vrtcu pri OŠ Brusnice, pri OŠ Stopiče in v vrtcu Ringa Raja. Namesto torte so tako vrtcem ob obletnici podarili drevo.

Film, ki nas popelje skozi čas predšolske vzgoje v Mestni občini Novo mesto

Zdaj predstavljajo še film z naslovom 90 let novomeških vrtcev, gledalce pa je v filmu nagovoril tudi župan Gregor Macedoni. Film si lahko ogledate na povezavi, za avtorsko zamisel, fotografijo in izdelavo filma pa so poskrbeli v Vrtcu Pedenjped Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih