fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo

Ambiciozen načrt novomeškega stanovanjskega sklada napoveduje povečanje fonda najemnih stanovanj

Na 12. redni seji občinskega sveta so novomeški svetniki potrdili poslovno finančni načrt Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto za tekoče leto, ki z odkupi stanovanj predvideva večanje fonda lastnih neprofitnih najemnih stanovanj, razpoložljive javne najemniške namestitve pa bodo razširili tudi s prenovo sob na Smrečnikovi ulici za omogočanje bivanja študentov. Poleg nadaljnje oddaje stanovanj v prenovljeni zgodovinski stavbi na Glavnem trgu 2, ki jih prvi najemniki koristijo že od začetka leta, nameravajo do konca leta obnoviti še dodatnih 30 stanovanjskih enot, načrtujejo pa tudi izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo treh stanovanjskih dvojčkov nad Kandijsko cesto.

Občinski svet je v prvi obravnavi sprejel Odlok o obročnem plačevanju, občinskih oprostitvah in upoštevanju preteklih vlaganj pri odmeri komunalnega prispevka, ki predstavlja predvsem uskladitev z aktualno zakonodajo, hkrati pa morebitne investitorje gradnje oskrbovanih stanovanj s 25-odstotno nižjim komunalnim prispevkom spodbuja k investiciji na območju občine.

Skladno s priporočili Nadzornega odbora, ki je Zavodu Novo mesto predlagal spremembe njihovega ustanovitvenega akta, so svetniki v prvi obravnavi sprejeli tudi predlog Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino, z njim pa zavodu omogočili ločitev tržne in netržne dejavnosti. Odlok predvideva tudi organizacijske spremembe s spremenjenim trajanjem mandata direktorja, in sicer iz štirih na pet let z namenom uskladitve trajanja z drugimi javnimi zavodi, ukinitev koordinatorjev in vzpostavitev organizacijskih enot za bolj učinkovito delovanje zavoda.

Podporo svetnikov sta prejela Letno poročilo Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto za leto 2023 in Letni načrt varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2024, ki so ga sprejeli zaradi usklajenega razvoja in delovanja sil zaščite, reševanja, pomoči ter gasilstva v občini. Potrdili so tudi zadnjo dopolnitev Načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Mestne občine Novo mesto za prihodnje leto.

Na področju premoženjsko-pravnih zadev je občinski svet soglasje podal prenehanju statusa javnega dobra v katastrskih občinah Cerovec in Veliki Podljuben, na področju kadrovskih zadev pa pozitivno mnenje o Borisu Plutu, kandidatu za ravnatelja Srednje elektro-računalniške šole in tehnične gimnazije na Šolskem centru Novo mesto za petletno mandatno obdobje.

VIR: MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih