Na POP TV trenutno spremljamo osmo sezono kuharskega tekmovanja MasterChef. Med šestnajstimi ljubiteljskimi kuharji, ki se preizkušajo v različnih kuharskih izzivih, je tudi Novomeščanka Anita Ferlin. Zmagovalec bo domov odnesel pokal MasterChef Slovenija in 50.000 evrov.
Anita Ferlin pravi, da je veliko kuharskega znanja prevzela od svoje babice. »Še danes trdim, da je resnično dobra kuharica, saj iz skoraj nič sestavin naredi jed, ki je slastna. To babice res znajo.« Kot otrok je z veseljem opazovala domače, predvsem babico, pri kuhanju in pripravljanju domačih slanih in sladkih dobrot. Ob pripravljanju jedi so ji prijazno odstopili del testa, da je lahko ustvarjala tudi sama. Že kot otrok je spremljala kuharske oddaje, ob tem zapisovala zanimive recepte in jedi pripravljala tudi sama.
Sladice so njena strast
Z leti je strast do kuhanja in ustvarjanja sladic rasla. »Zadnje čase pa v tem vedno bolj uživam in najdem sprostitev. Ker vsega, kar ustvarim doma, ne moremo pojesti, večkrat hrano delim tudi s prijatelji in sodelavci. Večinoma dobim pozitivne kritike, zato sem se odločila, da svoje znanje pokažem in nadgradim v kuharski oddaji MasterChef.«
V šov je šla sproščena, z željo po utrjevanju in nadgrajevanju kuharskega znanja, ob tem pa so jo podprli tudi njeni domači.
12 »kratkih« z Anito
Kater je vaš najbolj zabaven spomin iz kuhinje?
Bilo jih je kar nekaj. Najbolj mi je ostalo v spominu, ko sem pečen jabolčni štrudelj še enkrat spekla. Vsi domači so bili zunaj, v moji glavi pa je vzklila ideja, da bi skuhala kavo in postregla štrudelj. No, seveda do tega ni prišlo, saj je bil zažgan.
Katera je vaša največja specialiteta?
Težko se opredelim le na eno stvar, bi pa rekla, da mi zelo dobro gre pri pripravi vseh možnih vrst sladic – piškoti, potice, peciva, torte …
S kom najraje kuhate?
Odkrito, najraje kuham kar sama, da imam vse pod kontrolo (smeh).
V katero dolenjsko gostilno se najraje vračate in zakaj?
V Gostilno Pugelj se rada vračam na domačo hrano, v restavraciji Dolenj’c pa me znajo presenetiti z morskimi okusi.
Kaj pogrešate na kulinaričnem področju v Novem mestu in okolici?
Mogoče malo več kulinaričnih dogodkov.
Katera domača (dolenjska) jed je vaša najljubša?
Matevž in domači suhomesnati izdelki.
Sladko ali slano?
Jem rada oboje, saj po dobrem glavnem obroku vedno paše nekaj sladkega. Pripravljam pa raje sladke jedi.
Pičiči ali pica?
Dobro vprašanje. Zapašejo tudi pičiči in obvezne omakice zraven. Težko pa pičiči zmagajo nad dobro pico.
Burger ali meso z žara?
Žar, saj ponuja več raznovrstnih vrst mesa.
Šparglji ali čemaž?
Šparglji na vse možne načine: v juhi, na žaru, v rižoti, vloženi itd.
Vino ali pivo?
Alkohol in jaz sva dva različna pojma. Če že moram nekaj izbrati, potem izberem vino, pa še to le sladko.
Zmenek – večerja v restavraciji ali skupno kuhanje doma?
Težko se odločim za eno ali drugo možnost, saj prakticiram obe.
M.Z.L.