fbpx
Mestnik
Foto: Siol.net
Aktualno Dogodki Novice

Anton Olaj novi direktor slovenske policije

Anton Olaj je postal novi direktor slovenske policije. Spomnimo, da je do leta 2012 vodil novomeško policijsko upravo, pred tem pa je služboval vse od leta 1986.

Imenovan je za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, funkcijo pa prevzema v petek. Vlada ga je obenem tudi razrešila s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve.

Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani ter opravil znanstveni magisterij na Fakulteti za državne in evropske študije. Leta 2011 je na Evropski pravni fakulteti uspešno ubranil doktorsko disertacijo z naslovom Umestitev običajnih pravil občega mednarodnega prava v pravni red Republike Slovenije.[Je habilitirani visokošolski predavatelj za predmetno področje “pravo”. Je avtor več znanstvenih člankov iz področja mednarodnega javnega prava in ustavnega prava.

Olaj je bil s 15. marcem 2010 začasno napoten kot direktor Policijske uprave Novo mesto v vodstvo Policije v Ljubljano kot pomoč pri izvedbi nekaterih projektov.  Delodajalec ga je kasneje brez njegovega strinjanja premestil. Za takšno odločitev po prepričanju Olaja niso obstajali strokovni razlogi, zato je decembra 2010 na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani zahteval preveritev pravne pravilnosti izdanega spornega sklepa. Sodišče je 2. aprila 2014 na prvi stopnji v delovnem sporu razsodilo, da je sporni sklep delodajalca o premestitvi Olaja nezakonit in ga razveljavilo. Temu je pritrdilo tudi Višje delovno in socialno sodišče 18. decembra 2014, ko je zavrnilo pritožbo pravobranilstva in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je s tem postala pravnomočna.

Anton Olaj je zaključil delovno kariero v Policiji 12. oktobra 2012 in se kot direktor Policijske uprave Novo mesto upokojil.

Vlada RS ga je z 8. junijem 2020 imenovala za državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih