Aspartam, ki velja kot morebiti rakotvorno snov, še vedno ostaja v priporočeni količini 40 mg na dan varen za uživanje.
Agencija IARC upa, da bo oznaka “morda rakotvorno” na hrani in pijači spodbudila znanstvenike k večjim raziskavam aspartama.
Vodja WHO-ja za prehrano Francesco Branca je na novinarski konferenci povedal, naj se potrošniki izogibajo tako sladkorju kot sladilom. “Če se potrošnik odloča med tem, ali naj vzame kokakolo s sladilom ali sladkorjem, mislim, da bi moral razmisliti še o tretji možnosti: da bo spil raje vodo.”
“Če smo leta 2019 opažali bistvene spremembe v sestavi energijskih pijač, so se leta 2020 zgodili tudi bistveni premiki v sestavi osvežilnih brezalkoholnih pijač. Delež izdelkov s sladili se je v tej podskupini opazno povečal na 27 odstotkov. Najpogosteje uporabljena intenzivna sladila v pijačah v Sloveniji so bila so acesulfam K, sukraloza in aspartam,” je povedal Edvine Hafner z Inštituta za nutricionistiko.
Skupni odbor Svetovne zdravstvene organizacije in Organizacije za prehrano in kmetijstvo (JECFA) je sporočil, da nima prepričljivih dokazov o tem, kakšno škodo povzroča aspartam, in da še naprej priporoča dnevno količino pod 40 mg na kilogram telesne teže. To številko je JECFA sicer določil že leta 1981.