fbpx
Mestnik
Tjaša Petrič Cvet. FOTO: Srečna Lisica.
Tjaša Petrič Cvet. FOTO: Srečna Lisica.
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

Bling of Bloom: Znano novinarko navdihnila dolenjska narava

Tjaša Petrič Cvet, morda se vam ime sliši znano: in je. Tjašo smo skoraj desetletje spremljali na televizijskih zaslonih oddaje Svet na kanalu A. Poleg novinarske žilice pa je v njej tlela še ena strast, strast do ustvarjanja. Marsikatera podjetniška zgodba se razvije iz hobija in tudi zgodba nakita Bling of Bloom ima podoben začetek.

Po napornih urah v službi si je novinarka želela delati nekaj, kar jo bo sprostilo. Želela je tudi, da bo rezultat njene domišljije nekaj uporabnega in lepega. Ker je obiskovala umetniško gimnazijo, se gibala v krogu raznih ustvarjalcev in obrtnikov, je bil ta hobi povezan z umetnostjo.

Ob besedi umetnost ima človek v misli elegantne poteze čopiča, raznorazne steklene perlice, bale blaga … a da je Tjaša prišla do končnega izdelka, je slika precej bolj robustna.

Zaprla se je v delavnico, družbo so ji delali gorilnik, kladiva, klešče in na drugi strani nežni, elegantni kamni, ki jih je oblikovalka vkomponirala v nakit.

FOTO: Srečna Lisica.

“Včasih si ga skiciram, včasih si ga samo zamislim in oblikujem iz glave, ampak v obeh primerih skozi izdelavo pride do kar nekaj sprememb. In to je čar oblikovanja, ročnega dela in unikatnih kosov. Nikjer nisi omejen. Vodijo te le tvoje ideje in domišljija,” simpatična Tjaša razloži, kako se loti dela.

Samoukinja pod mentorstvom spleta

“Postopkov je veliko, ampak če omenim glavne – lotanje, oziroma spajanje kosov srebra je delo, ki vedno znova preizkuša mojo natančnost. Velikokrat se šele na koncu, ko je že prepozno za popravke, pokaže, če sem hotela kje “pogoljufati” in bila prehitro zadovoljna. Ko je oblika narejena, vdelam kamne. Tudi tu je potrebna natančnost, da slučajno ne udariš po kamnu, saj ta lahko zelo hitro poči. Ja, tudi to se mi je že prevečkrat zgodilo. Najbolj boli, ko se ti to zgodi s kamnom, ki je en sam in ga ne moreš nadomestiti. Projekt tako propade, ali pa ga moraš konkretno spremeniti. Potem pride na vrsto še poliranje, s katerim izbrišeš vse praske, ki so nastale ob delu. S polirnimi pastami prideš do tistega končnega leska, potem pa se polirno pasto očisti,” postopek izdelave razloži Tjaša, ki je samouk. Njena mentorja pa sta YouTube in Google.

FOTO: Srečna Lisica.

Po nekaj neuspelih poskusih, številnih opeklinah in urezninah je nakit postal čedalje bolj dovršen in tako eleganten, da je svoje izdelke upravičeno poimenovala Bling of Bloom, ki jih najdete na TEJ povezavi. Ime znamke je sestavljeno iz besede Bling, kar v angleškem slengu pomeni nakit in Bloom, kar prevedemo v cvet. Tjaša je namreč pred 3 leti svojemu dekliškemu priimku dodala še možev priimek Cvet.

“Moja želja je bila, da bo prvi izdelek darilo za mamin rojstni dan. Ona sploh ni vedela, kakšnega hobija sem se lotila. Hotela sem videti reakcijo na prstan, če ne ve, da sem ga izdelala jaz. V žakeljčku sem ga pripela na rožico in bila je navdušena nad njim. Potem pa je moja sestra, ki je vedela, da je to moje delo vprašala, kje sem ga kupila. Mami je kar debelo pogledala, ko sem ji povedala. Res ni pričakovala. In ta iskrena reakcija mi bo za vedno ostala v spominu in me motivirala.”

Skozi čas in naročila pa ta motivacija še dodatno raste. Rednih strank je vedno več in z njimi je razvila že skoraj prijateljske odnose. Veliko je tudi zgodb. Lepih in žalostnih. “Nakit je namreč nekaj, kar si ljudje radi dajo izdelati, da jih na nekaj spominja in v čast mi je, da mi zaupajo in da želijo nositi nekaj izpod mojih rok,” je upravičeno ponosna lastnica znamke Bling of Bloom.

Rojstvo sina prineslo nov navdih

Zaenkrat so vsi izdelki Bling of Bloom iz srebra 925, v naslednjih mesecih načrtuje uporabljati tudi za zlato. Večina Tjašinih prstanov je živahnih oblike in barv, za to pa poskrbijo poldragi in dragi kamni.

“Velikokrat ravno ti prikličejo kakšno svežo idejo. Izbiram jih po zelo enostavni metodi – kar mi pade v oči. Potem pa jih lahko doma občudujem tudi več mesecev, da pride do navdiha, kaj bi naredila z njimi. Včasih pa se ta ideja utrne že pred samim nakupom. Kot oblikovalka na kamne gledam z vidika estetike, po drugi strani pa pravijo, da te nekateri kamni pokličejo. Morda zato najraje delam z določenimi vrstami kamnov.”

Seveda svoje delo prilagaja željam strank. Naročila so začela prihajati iz vseh strani, rojevale so se nove kolekcije. Tjaša je zelo ponosna na svojo kolekcijo prstanov »pozitivčki«, na katere ročno vgravira pozitivne, vzpodbudne in lepe besede.

Njen osebni najbolj srečen dogodek v življenju, rojstvo sinčka, pa jo je navdihnil, da je začela ustvarjati tudi za najmlajše. Kolekcija Bloomies (cvetki) je polna prisrčnih dekoracij za najmlajše.

Najraje in seveda najlažje ustvarja zvečer, ko njen Vane spi. Enoletni navihanček je njen navdih, veliko slednjega pa ji da tudi narava in okolica vasi Temenica, kjer Tjaša ustvarja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih