fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Bodo osebe po prebolelem raku imele enak dostop do zavarovalnih in kreditnih produktov?

Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo vložilo predlog zakona o pravici oseb po prebolelem raku do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov. To pravico bodo imeli, če je od ozdravitve minil določen čas. Isto pravico bodo imeli tisti, ki so oboleli za hepatitisom C in HIV, navaja ministrstvo za zdravje. Rok za pripombe je 6. maj.

Preživetje bolnikov z rakom se v Evropi in Sloveniji povečuje. Po podatkih registra raka iz leta 2020 v Sloveniji trenutno živi več kot 120.000 ljudi, ki so kadar koli zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. V zadnjih 20 letih se je petletno čisto preživetje povečalo za 11 odstotnih točk. Med bolniki z rakom je manj kot odstotek otrok in mladostnikov, ki imajo še boljše preživetje kot odrasli. Petletno preživetje otrok in mladostnikov, zbolelih za rakom, se je v zadnjih 20 letih povečalo za sedem odstotnih točk in znaša 86 odstotkov, so na ministrstvu zapisali na svoji spletni strani.

Čeprav rak postaja vse bolj obvladljiva kronična bolezen, se osebe, ki so ga prebolele, po vrnitvi v aktivno življenje srečujejo s številnimi ovirami. Ena od njih je ovira pri dostopu do finančno-kreditnih storitev, še posebej, kadar so te storitve povezane z življenjskimi zavarovanji.

Zavarovalnice in kreditne institucije lahko po trenutni zakonski ureditvi pri sklepanju pogodb potencialne zavarovance oziroma kreditojemalce vprašajo po njihovem zdravstvenem stanju, kar lahko vključuje vprašanja o morebitnih rakavih obolenjih. Zaradi razkritja prebolele rakave bolezni pa se lahko zgodi, da se posameznik ne more zavarovati ali pa so premije zanj občutno višje, kot so za ostale.

Pravica do pozabe je pravica, ki po svoji vsebini omejuje pogodbeno svobodo pogodbenih strank pri sklepanju določenih pogodb. To pomeni, da osebe pri sklepanju finančnih, zavarovalnih in podobnih produktov po preteku določenega obdobja po ozdravitvi niso več dolžne dajati informacij o svoji nekdanji bolezni. Prav tako je zavarovalnicam prepovedano, da bi o osebah zbirale te informacije, so še navedli na ministrstvu.

Osebe po prebolelem raku bodo lahko po predlogu sklepale denimo finančne in zavarovalne produkte pod enakimi pogoji kot vsi ostali, če je od ozdravitve minilo deset let, pri mlajših osebah pa pet let.

To splošno obdobje se lahko glede na konkretno bolezen tudi skrajša. Bolezni in krajša obdobja bo opredelil seznam, ki ga bo pripravila pristojna komisija, izhaja iz predloga zakona.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih