fbpx
Mestnik
Cantabile.
Aktualno

Sem glasba, sem mesto

Mednarodni glasbeni festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM), v produkciji Zavoda Novo mesto, poteka že deveto leto. Med 15. in 20. aprilom,  na lokacijah Trdinove dvorane ter Glasbene šole Marjana Kozine. Obenem bo potekalo že 6. mednarodno pevsko tekmovanje SGSM s področja opere in samospeva duo.

Letošnji festival SGSM bo otvoril Tango Story Team, ki je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom Stefanom Milenkovićem, je projekt gostoval na največjih odrih po Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter imel zelo uspešno turnejo v ZDA. Tokrat se vrača v vrhunski zasedbi z virtuozom na harmoniki Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom Matijo Krečičem, legendarnim kontrabasistom Žigatom Golobom, multiinstrumentalistom Markom Korošcem ter pianistom in umetniškim vodjem Mladenom Delinom. V zgodbi o tangu plešeta svetovna prvaka v tangu, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo popeljali od starega tanga vieha iz gostiln in bordela do tanga nueva, klasičnega modernega tanga.

Naslednji dan bo oder Trdinove dvorane prevzela Manja Slak. Uspešna in talentirana violinistka ter prejemnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Redno sodeluje z različnimi priznanimi orkestri in dirigenti po Evropi, predstavila pa se je tudi s številnimi koncerti v vlogi koncertne mojstrice. V programu SGSM bomo slišali tudi koncert lanskih udeležencev tekmovanja ter koncert udeležencev letošnje mojstrske delavnice (masterclassa), pod vodstvom priznane sopranistke, solistke in pedagoginje Snežane Nene Brzaković, ki jo v 2024 izvajamo prvič.

Manja Slak.

Na zadnji dan bo gala večer opernih arij in samospevov kot koncertni finale najboljših na 6. mednarodnem pevskem tekmovanju v samospevu duo in operi. Finale v samospevu duo bo ob klavirski spremljavi odličnih korepetitork in korepetitorjev. Finale v operi, pa ob spremljavi simfoničnega orkestra Cantabile pod umetniškim vodstvom maestra Marjana Grdadolnika.

Cena festivalske vstopnice je 40 € (nakup možen samo na blagajni KCJT). Spremljevalni program SGSM je nastal v sodelovanju s TIC Novo mesto. Vsi zainteresirani so vljudno vabljeni na brezplačen voden ogled Novega mesta, s poudarkom na njegovi glasbeni zapuščini. Zborno mesto je na Glavnem trgu, pred TIC Novo mesto, v sredo, 17. 4. 2024, ob 17.00. Prijave sprejema TIC Novo mesto, na tel. 07 393 03 90 ali tic@novomesto.si .

Celoten program lahko najdete na spletni strani https://www.kcjt.si/program/sem-glasba-sem-mesto/sgsm-2024/9-mednarodni-glasbeni-festival-sgsm-2024  .

Vse informacije in rezervacije lahko dobite na blagajni KCJT ( Novi trg 5, 8000 NM , telefon: 07 3930 395 , 064 220 922 , blagajna@novomesto.si) . Nakup možen na blagajni KCJT, v TIC NM ali preko spleta : https://znm.mojekarte.si/si/celotna-ponudba.html

Zavod Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih