fbpx
Mestnik
Aktualno Kulinarika Politika

Bonton: Da se boste znali obnašati za praznično mizo

Ste povabljeni na slavnostno večerjo ali jo celo prirejate? V teh dneh se boste zagotovo znašli v vlogi enega ali drugega, zato smo vam pripravili nekaj uporabnih napotkov, kako narediti dober vtis. Saj veste, lepega vedenja ni nikoli preveč. Da se je za mizo treba lepo obnašati, vemo že od majhnega, pa res poznamo bonton za praznično mizo?

Najprej nekaj napotkov za tiste, ki boste prirejali gostijo. Začnimo pri sedežnem redu, oziroma pri namestitvi gostov za mizo. Med vsakim gostom naj bo med 60 in 80 cm razmaka, da bodo povabljeni lažje uživali v jedi.

Prt naj od roba mize ne sega dlje kot 30 cm.

Pripravite prt, ki naj od roba ne sega dlje kot 30 cm. Mizo praznično okrasite. Čeprav so prazniki, pretiravati ni treba. Naj okrasitev ne zastira pogled – držite se načela, manj je več.

Če ste se spraševali, čemu služi podkrožnik, naj pojasnimo, da se z njega ne je. Krožnik, ki ima pravzaprav funkcijo pogrinjka naj bo centimeter odmaknjen od roba mize. Podkrožnik je večji krožnik, vsaj 2 cm večji od plitvega krožnika. Na plitev krožnik postavimo krožnik za predjed in globokega za juho. Solate se ne je iz skupne sklede, vsaj ne po bontonu. Zato manjše sklede za solato postavite levo zgoraj od pogrinjka. Pri priboru si zapomnite, da ga uporabljate od zunaj navznoter. Pribor za glavno jed bo postavljen tik ob krožniku. Vilice ali žlica ob zgornjem robu krožnika sta namenjeni za sladico. Če ste pripravili sladico, ki potrebuje eno in drugo se držala obrne v nasprotno smer. Tik nad krožnikom so vilice z držalom na levo, nad njimi pa žlička z držalom na desno.
Če smo na levo stran postavili skledo za solato, na desno od pogrinjka sodijo kozarci. Osrednji kozarec – ki služi kot spremljava glavni jedi, je približno cm nad nožem. Kozarec za predjed je desno pod njim, kozarec za vodo pa se postavi levo od glavnega kozarca.

Primer praznične postavitve krožnikov. FOTO: Pixabay.

Kaj za in na mizo ne sodi?

Miza je pripravljena in posedli smo se za mizo. V domačem okolju nekih zagat ni, če pa smo povabljeni na večerjo kam drugam pa je dobro vedeti, kako se za mizo obnašati.

Komolci ne sodijo na mizo.

Bonton veleva, da sedimo na celotni površini stola in se ne » gugamo« na njegovem robu. Komolci na mizo ne sodijo, hkrati pa rok ne skrivamo. V naročje si razgrnemo prtiček. V slučaju, da mizo med obedom zapustimo, ga s čisto stranjo položimo na stol. Na koncu pa ga položimo levo od krožnika.

Jesti lahko začnete takoj, ko je hrana postrežena.

Ali ste vedeli, da bontona ne kršite, če začnete jesti takoj, ko je hrana postrežena? Nekoč je sicer veljalo pravilo, da z obedom lahko pričnete, ko so postreženi vsi. Vljudno nakažite, da boste pričeli jesti.

Dober tek, da ali ne? Včasih je bonton zapovedoval, da se fraze »dober tek« ne uporablja. Po novejši različici bontona je zaželeti dober tek vljudno. Besedno zvezo izrazimo mirno ali odgovorimo s hvala, enako.

Hrana je na mizi, izgleda odlično in omamno diši. Naj vas lahkota ne premami. Na krožnik dajte le toliko, kolikor boste res pojedli. Če vam je hrano na krožnik naložil gostitelj, jo lahko pustite. Če česa ne jeste, se ne pritožujte in imejte v mislih osebo, ki je s trudom pripravila obrok.

Za sol in poper ne prosite še preden poskusite hrano.

Navada je železna srajca in soli ter popra smo enostavno navajeni, marsikdo za dvojec vpraša še preden je sploh poskusil jed – to vsekakor ni po bontonu. Jed začinimo po pokušanju in po sol in poper se nikakor ne stegujte čez pol mize. Vljudno prosite, da vam ju podajo.

Raznorazni zvoki, kot so srkanje in močno pihanje v juho, ne sodijo za mizo, to pa ni potrebno posebej poudarjati, kajne?

Srkanje in močno pihanje v juho ne sodi za mizo. FOTO: Pixabay.

V mesecu obdarovanja je dobro poznati tudi bonton izročanja in prejemanja daril.

Gre za poseben ritual, kjer pravila niso točno določena, pa vendar. Verjetno ste se velikokrat spraševali, kdaj odpreti darilo?

Darilo vedno odpremo pred osebo, ki ga podarja. Vedemo se obzirno in spoštljivo, si ga ogledamo in se zahvalimo tudi, če nam ni všeč. Tudi darilo, ki smo ga prejeli v paketu ali preko tretje osebe zahteva zahvalo v roku do tedna dni.

Darilo vedno odpremo pred osebo, ki nam ga je namenila.

Besede, »saj ne bi bilo treba«, pozabite.

Spoštovanje do obdarovanca se pokaže tudi z izbiro darila. Pazite, da darilo obdarovanca ne bo spravilo v zadrego. Dobro je poznati njegovo kulturno in versko prepričanje ter njegov estetski okus. Še posebej so dobrodošla ročno izdelana darila, darila z zgodbo in seveda tista, ki prihajajo od srca – verjemite, to se čuti.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih