fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Starševstvo & otroci

Bosonogi, umazani in neustrašni raziskovalci – to je njihova prava narava

V mesecu juliju so potekale gozdne urice, namenjene otrokom, ki so želeli preživeti čas v naravi in v stiku z zemljo. Mlajši otroci so naravo spoznavali s pomočjo svojega telesa – obračali liste, premikali kamenčke, opazovali mravlje. Spoznavali so, kako stvari v naravi dišijo, kakšne zvoke spuščajo in kakšen je občutek, ko se bosonogi odpravijo na sprehod po gozdnih tleh. Malo večji otroci pa so spoznavali naravo skozi svoj um. Opazovali in spoznavali so živali, odkrivali njihova bivališča, spoznavali drevesa in travniške rastline, nabirali plodove, zelišča in divje rastline. Tudi aktivnosti niso manjkale – plezali so skozi podrta debla, preskakovali in skakali v luže.

Suzana Veselič Priselac iz Varstva in izobraževanja otrok pravi, da otroci z uricami razvijajo svoje gibalne, miselne in čustvene kognitivne sposobnosti. “Gozdni otroci raziskujejo, se prosto gibljejo v gozdu, osvojijo veščine preživetja v naravi, prav tako spoznajo naravno abecedo miganja in gibov,” pove Suzana. Z delavnicami bodo pričeli 22. 9., uvodno srečanje pa bo potekalo 16. 9.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih