fbpx
Mestnik
Foto: Arhiv kluba Gaia.
Novice Narava & zdravje

Božična zvezda za vzdušje

Božična zvezda Euphorbia pulcherrima, ki v naravnih pogojih zraste v prekrasen, nekaj metrov velik grm, še vedno velja za favorita med prazničnimi lončnicami. Novost med temi nežnimi rastlinami je t. i. božična miška, saj nepravi rdeči cvetovi spominjajo na mišja ušeska. Če upoštevamo tipične zahteve božične zvezde, nam bo lahko krasila stanovanja tudi več let.

Čeprav uspeva na prostem v zelo vročih krajih, ta rastlina v zaprtih prostorih ne mara ne pretoplo ne prehladno. Temperatura med 18 in 22 °C bo optimalna, da ta mleček ostane dolgo lep in košat. Ne prenese prepiha, pa tudi ne zelo suhega zraka in vročine. Ravno tako je potrebno pazljivo zalivanje – le toliko, da je prst ves čas rahlo vlažna. Posebna atrakcija pri naših sosedih so viseče božične zvezde, o katerih smo v reviji Gaia pisali lani. Letos pa so v ponudbi še zvezde z okroglimi konicami listov, ki so jih poimenovali mišja ušesa.

Za več cvetov

Med gojenjem je hvaležna za veliko hranil, ki jih dodajamo tedensko s tekočim gnojilom Plantella Cvet, ki poleg optimalne kombinacije hranil vsebuje kar 11 vitaminov, izvlečke morskih alg in aktivatorje cvetenja. Za gojenje uporabimo kakovostno šotnato mešanico Plantella Premium, ki zadržuje ravno prav vlage, a je dobro odcedna, ker je šota grobe strukture. Postavimo jo na mesto, kjer bo imela veliko prostora in enako svetlobe z vseh strani. Nikakor ne blizu grelnih teles ali na okno zaradi hladnega stekla.

Težave pri gojenju

  1. Odpadanje listov – vzrok je preveč ali premalo zalivanja ali hladen prepih.
  2. Trips in ščitasta uš – škodljivca sesata sok na listih, zato so opazna razbarvanja in pike.
  3. Šotna črna smrt – majhne črne mušice se zarijejo v steblo in rastlina zaradi tega propade. Pogosto se zaredijo tam, kjer je prst prevlažna.
  4. Fitoftora koreninskega vratu, kjer zaradi gnilobe na steblu celotna rastlina enostavno propade, je največkrat posledica nepravilnega in preobilnega zalivanja.
  5. Lomljenje vej zaradi krhkosti rasti je posledica hitre rasti in gnojenja s preveč dušika.

Kako jo ohranimo

Če želimo prihodnje leto iz iste rastline imeti podobno velikost, poganjke v aprilu skrajšamo na 10 cm, presadimo v večji lonček. Pri temperaturah, višjih od 18 °C, jo držimo v senci. Gnojimo dvakrat tedensko, septembra postavimo na mesto, kjer bo imela le dnevno svetlobo.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih