fbpx
Mestnik
policija
Foto: Nascas.si.
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Opiti voznik z avtomobilom trčil v drevo, moški izvajal nasilje nad partnerko

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 175 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 724 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 24 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Kršitelju cestno prometnih predpisov, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so zasegli osebni avtomobil. Posredovali so zaradi 31-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in enega kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj naselja v družini, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

Prometna varnost

Brežiški policisti so 6. 12. nekaj pred 23. uro v okolici Brežic opazili voznika osebnega avtomobila, ki je z nevarno vožnjo ogrožal sebe in druge udeležence v prometu. Voznik Škode superb je zapeljal pred službeno vozilo policije, z neprilagojeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo, vijugal po vozišču, večkrat upočasnil in pospešil hitrost vožnje, zapeljal v križišče, kjer je odvzel prednost drugemu vozniku, v križišču Cankarjeve ulice in Orehove aleje pa zapeljal s ceste in trčil v drevo in v klop. Voznik, ki ni upošteval znakov policistov, katerimi so ga ustavljali, je po trčenju pobegnil. Kasneje je poklical policiste, sprva lažno naznanil, da mu je nekdo ukradel osebni avtomobil, potem pa povedal, da je v času nesreče sam vozil avtomobil. Zoper 31-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,51 miligramov alkohola, so odredili strokovni pregled, mu odvzeli vozniško dovoljenje in zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog v znesku 2.230 evrov. Za omenjene kršitve se vozniku izreče osem kazenskih točk. V primeru, da bo strokovni pregled potrdil vožnjo pod vplivom alkohola, bodo zoper voznika ustrezno ukrepali.

V noči na 6. 12. so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na cesti Novo mesto – Metlika. Opravili so ogled in ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila Opel astra zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste, kjer je trčil v kamen in se z vozilom prevrnil. Lažje poškodovanega voznika in lažje poškodovani potnici iz vozila so
reševalci odpeljali v bolnišnico.

Kriminaliteta

Črnomaljske policiste so v noči na 9. 12. poklicali na pomoč iz okolice Črnomlja, kjer naj bi moški izvajal nasilje nad partnerko. Takoj so odšli na kraj, zbrali obvestila in ugotovili, da se je 40-letni nasilnež sprl s svojo partnerko, jo žalil, pretepel in poškodoval. Z vnetljivo tekočino je polil prostore in grozil, da bo zažgal stanovanje. Osumljenec, ki je nasilje nad partnerko izvajal ob prisotnosti mladoletnega otroka, je še pred prihodom policistov pobegnil. Okoli 3. ure so ga izsledili in mu izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

V Gabrju pri Dobovi je 6. 12. nekdo skozi kletno okno vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Na parkirnem prostoru pokopališča v Krškem je 7. 12. nekdo izkoristil krajšo odsotnost oškodovanca in skozi okno vlomil v osebni avtomobil. Odtujil je torbico z denarjem, dokumenti, bančnimi karticami in mobilnim telefonom.

V kraju Malkovec na območju Sevnice je 8. 12. med 17. in 18.30 neznanec skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil nakit. Škode je za okoli 2.000 evrov. V Orehovem je med 16. in 18. uro nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar in nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.900 evrov škode.

8. 12. med 18. in 20. uro je v Brezovici na območju Šmarjeških Toplic nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar in zlat nakit.

Mejne zadeve in tujci

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 6. 12 in 9. 12. na območju Zaloga, Podhoste, Ruperč vrha, Črmošnjic pri Stopičah in Metlike izsledili in prijeli osem tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, samostojna policijska inšpektorica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih