fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Breza je drevo, ki ozeleni kmalu spomladi

Bliža se pomlad in drevo, ki kmalu ozeleni, je tudi navadna breza (Betula pendula ). Breza naj bi bilo Slovansko drevo. Pri nas jo je največ v Beli krajini, čeprav jo najdemo po celi Sloveniji. Je pionirska vrsta drevesa in raste predvsem na obronkih gozdov in na košenicah. Uspeva tudi na nadmorski višini do 1.200 m. Ne moremo si predstavljati zdravljenja brez breze. Torej breza ni zelišče, ampak je do 25 m visoko drevo, ki dočaka do 120 let starosti.

Breza je v celoti zdravilna. Spomladi nabiramo mlade liste in vejice za čaj. Ko se začne v njej pretakati drevesni sok, si ga natočimo. Spomladi poiščemo brezovo gobo in iz nje z dodatki pripravimo čaj, olja in tinkture. Če nam je že preveč zrasla, jo pozimi požagamo in iz nje pripravimo drva za kurjavo ali pa si pridelamo zdravilno oglje.

V brezi je močan antioksidant

Znano je, da je da vsebuje breza veliko betulina, ki pa je močan antioksidant in tudi imunostimulant. Breza pa vpliva tudi na dobro počutje. Ko ozeleni, se spomladi usedemo v njeno senco in odmislimo vse tegobe, ki nas tarejo. Tisti, ki prisegajo na meditacijo, naj pod njo tudi meditirajo. Predvsem bi vas rad opozoril, da je breza najmočnejši diuretik, saj pitje čaja povzroči močno odvajanje vode. Če pa ji primešamo še korenine pekoče koprive, malo timijana in citronke je odvajanje vode še bolj učinkovito. Vendar liste in mlade vejice nabiramo zgodaj spomladi, ko breza cveti. Lahko jih uporabljamo sveže ali posušene na zračnem podstrešju ali v sušilnici, vendar le na temperaturi do 40 stopinj Celzija.

Kaj vse pripravljamo iz breze?

Iz breze pripravljamo čaje, ki vsebujejo brezove liste in drobne vejice. Kot sem povedal že uvodoma, pitje čaja iz brezovih listov poveča uriniranje tudi do petkrat. Čaj iz brezovih listov in drobnih vejic je praviloma zelo neokusen. Zato lahko brezi dodamo še ostale diuretične rastline, kot so korenine pekoče koprive, njivsko preslico, ptičjo dresen, meliso in citronko za okus.

Praviloma moramo popiti liter takšnega poparka na dan. Mnogi mislijo, da bo z ledvicami in mehurjem dobro že, če bodo pili takšen čaj dan ali dva. Takšno mešanico pijemo vsaj tri tedne, da se pokažejo prvi rezultati. Dobrodošlo je, da se navadimo piti takšen poparek kar redno, predvsem če smo ledvični bolniki. Tistim, ki ne smejo popiti veliko tekočine dnevno, pa priporočamo piti diuretične kapljice oziroma tinkture. V naših lekarnah te čajne mešanice priporočamo za ledvica, mehur kot tudi za odvajanje vode.

Pri pitju brezovega soka je potrebna zmernost!

Preden breza ozeleni pa iz nje točimo sok. Če imamo pri roki stetoskop, z njim poslušamo, kako se v brezi pretaka sok. V medijih zasledimo podatek, da moramo brezovo deblo navrtati, vstaviti v vrtino cevko in tako natočiti sok. Bolj enostavno je brezovo vejo odrezati in nanjo nastaviti dezinficirano steklenico. Čez noč ne nam bo nateklo do liter tekočine. Takšen sok telo očisti in tudi odvede višek vode iz našega telesa. Vendar pozor! Takšnega soka ne smemo popiti preveč, ker bomo imeli potem posledice. Najbolje si je natočiti 2 dcl vode in vanjo primešati dve jušni žlici soka. To popijemo po požirkih dvakrat dnevno. Spominjam se časov, ko je še dobro delovalo Društvo za zdravilne rastline Dolenjske in Bele krajine. Eden od naših članov je naenkrat popil pol litra brezovega soka in imel potem hude črevesne težave. Torej pri temu se držimo zmernosti.

Za zdravljenje se uporabljajo tudi drevesne gobe

Od nekdaj ljudje uporabljajo za zdravljenje tudi drevesne gobe. Znane so Šitake in Ganderme, ki so močni imunostimulanti. Sibirska ljudstva uporabljajo brezove lesne gobe. Iz brezove gobe pripravljajo pripravke za čiščenje jeter in za zniževanje visokega holesterola. Brezovo gobo spomladi poberemo še iz žive breze, jo olupimo in na tanko narežemo. Tako nabrano gobo narežemo na lističe in posušimo. Ko se posuši, ji lahko pridamo še druga zelišča in namakamo čez noč v mlačni vodi. Potem takšen »namak« precedimo in priporočam, da popijemo do dve skodelici takšnega namoka dnevno, v obdobju vsaj tri tedne. Takšno kuro priporočam vsaj tri do štirikrat letno. Iz brezove gobe pa si lahko pripravimo tudi tinkturo ali olje.

Les breze za kurjavo ali pridobivanje brezovega oglja

Les breze je dober tako za kurjavo kot tudi za pridobivanje brezovega oglja. Za pripravo kope najdemo izkušenega ogljarja. Znano je, da brezov les cenijo tisti, ki imajo odprta ognjišča. Takšen les ne povzroča iskrenja in lepo gori. Brezovo oglje uporabljamo za premagovanje drisk in odganjanje zajedalcev v našem črevesju. Poznavalci priporočajo, da na čajno žličko zdrobljenega oglja nakapljamo nekaj hladno stiskanega oljčnega olja in pogoltnemo. Tudi pri temu ne smemo pretiravati. Torej bliža se pomlad in brezo najdemo na vsakem koraku. Dobro pa se je pred nabiranjem pozanimati kdo je lastnik drevesa.

Jože Majes, kmetija Plavica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih