fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Zanimivosti & Zabava

Črni petek – letos kar na spletu

Črni petek ali tako imenovani “Black Friday” je dan, ki v Združenih državah Amerike sledi Zahvalnemu dnevu. Na ta dan trgovci spustijo svoje cene, zato se pred trgovinami že pozno ponoči vijejo dolge vrste nakupovalcev. Črni petek pa je zadnja leta postal pravi prodajni hit tudi pri nas. Visoki popusti tako v fizičnih kot tudi v spletnih trgovinah konec novembra iz leta v leto privabljajo več uporabnikov, ki z večjimi nakupi počakajo do zavidljivih popustov črnega petka. A letošnji črni petek bo drugačen. Zaradi letošnje epidemije koronavirusa bo potekal večinoma na spletu.

Kako se je vse skupaj začelo?

Črni petek ima za sabo tragično zgodovino, ki se je skozi desetletja preoblikovala v praznik nakupovanja. Prvi črni petek je bil posledica zloma borze zadnji petek v mesecu novembru. Tradicija zadnjega petka v novembru se je ohranila vse do danes, ko črni petek predstavlja tudi prvi dan množičnega predbožičnega nakupovanja, ki ga zaznamujejo visoki popusti

Od kje sploh izhaja in kaj točno je črni petek? Ta praznik, če ga lahko tako imenujemo, izhaja iz Združenih držav Amerike, kjer vedno poteka dan po zahvalnem dnevu, ki je vsako leto na četrti četrtek v mesecu novembru. Naslednji dan pa sledi črni petek, dan, na katerega so trgovine, sploh v večjih mestih po tej državi nabito polne. Včasih ljudje, ki si nekega izdelka želijo, čakajo posebej na črni petek – popusti, ki jih na ta dan dobijo na določene izdelke, so lahko tudi zelo veliki.

Kupci so se tako navadili na ta dan, da ga imenujejo kar praznik, čeprav to uradno ni, in zato začnejo varčevati denar že nekaj mesecev prej, da bi ga lahko zapravili na četrti petek v mesecu. Ko pride ta čarobni petek, ki je navadno konec novembra pa veliko ljudi kupuje darila za božič ali novo leto, saj se takrat nakupovanje daril najbolj splača, sploh če želijo svoje najbližje obdarovati z darili, ki so drugače cenovno nedostopna, a jih v tem primeru rešijo popusti. Črni petek pa s tem prinese tudi veliko nepremišljenega nakupovanja, zato vam priporočamo, da denarja ne zapravljate za stvari, ki jih resnično ne potrebujete in denar raje potrošite na stvari, ki vam bo prišla prav, čeprav stane malce več denarja.

Črni petek v Sloveniji

Tudi pri nas je “Black Friday” postal pravi hit. Nekateri trgovci imajo že teden dni prej pripravljene akcije in popuste, da pritegnejo stranke. Na ta dan se tudi v Sloveniji največ proda elektronike, in sicer televizij, mobilnih telefonov, računalnikov, bele tehnike itd. Ključne besede črni petek popusti in pa popusti črni petek so tako pri nas kot po svetu pogosto iskane besede in ne samo v času dejanskih popustov na črni petek ampak čez celo leto.

Bodite pozorni

Veliko trgovcev pa žal izkorišča ta dan v svoj prid na ta način, da cen ne spreminjajo in jih kupcem predstavijo kot že znižane, zato je pametno, da se predhodno pozanimate o cenah in se pozanimate, kakšni bodo popusti.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih