fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Ostalo

Dom starejših občanov Novo mesto: “Skupaj je bolje”

Iz Doma starejših občanov Novo mesto sporočajo, da se stanje počasi umirja. Nove okužbe so bile odkrite še pri petih stanovalcih in petih zaposlenih. “Vzpodbudno je, da smo že konec prejšnjega tedna iz rdeče cone preselili prvih sedem stanovalcev nazaj v svoje sobe. S postopnimi ozdravitvami stanovalcev tako oblikujemo bele cone, kjer bomo v kratkem omogočili tudi obiske svojcev,” so sporočili iz DSO NM. Do konca tedna načrtujejo, da bo število prebolelih stanovalcev v beli coni 80. Dobra novica je, da se je 30 zaposlenih, ki so preboleli okužbo, že vrnilo na delo. “Še vedno se srečujemo z velikimi kadrovskimi težavami, vendar jih s pomočjo prostovoljcev, študentov, mentoric ŠC Novo mesto in bivših zaposlenih premagujemo”, so zapisali.

Dobivali pripombe

DSO NM je dobivalo pripombe, da se v javnosti niso dovolj pogosto pojavljali in natančno razlagali situacije. “Poudarjamo, da smo se usmerili na reševanje problematike in je  zato bila naša skrb namenjena predvsem na stanovalce. Trudili smo se, da smo svojce o bistvenih spremembah stanja sproti obveščali.  Obenem pa smo na njihovo željo omogočali tudi obiske znotraj rdeče cone”, odgovarjajo iz DSO NM. Kot pravijo so na spletni strani objavljali podatke o testiranjih, redno pa so se odzivali na medijska vprašanja. Svoje nestrinjanje so izrazili nekateri svojci, da ne objavljajo števila uporabnikov pomoči na domu in socialnih oskrbovalcev, pri katerih je bila ugotovljena okužba. Iz DSO pojasnjujejo, da ne razpolagajo z nobenimi podatki o zdravstvenem stanju njihovih uporabnikov na terenu, zato lahko na njihovi spletni strani objavljajo samo podatke o številu potrjenih primerov s Covid-19 v domu.

V prvem valu, ko v okolju še ni bilo tako velikega števila okužb, smo s strokovnostjo in doslednostjo izvajanja ukrepov kot eden redkih domov, kljub zaznanemu enemu primeru pri zaposleni, ostali brez širitve okužbe med stanovalci. V drugem valu pa ob nenadnem izbruhu okužb v domu na štirih različnih  lokacijah na enkrat, tega tudi zaradi že velike razširjenosti virusa v okolju, kljub enaki skrbi in doslednosti, nismo mogli preprečiti. Zelo pozorni smo tudi pri izvajanju storitev Pomoč družini na domu. Na terenu so morajo zaposleni prilagajati in pri tem obenem upoštevati vse strokovne smernice za preprečevanje okužb, kar pri vsakem uporabniku predstavlja izziv.

Vse postopke v domu vodili v skladu s priporočili

Kot poudarjajo so tako kot v prvem valu epidemije v domu postopali odgovorno in strokovno. Imajo lastno strokovno ekipo, ki je bila ves čas v tesni navezi z NIJZ oz. epidemiologinjo, koordinacijsko skupino, ki jo je imenovalo MZ in katere član je bila tudi zdravnica v domski ambulanti, nadalje z MZ in MDDSZ, novomeško bolnico in zdravstvenim domom ter NLZOH, ki so brise prednostno obravnavali. Pomoč so jim takoj ponudili v MO Novo mesto in CZ Novo mesto, in sicer so jim pomagali pri zagotovitvi prostorov za rdečo cono in izpraznjenju le- teh. Hvaležni so tudi RK Novo mesto, ki jim je ponudil pomoč dvanajstih in nato še petih prostovoljcev. “Predvsem je njihova pomoč dobrodošla pri razvozu kosil na domove, v domu pa se vključujejo v različne aktivnosti na oddelkih (pa tudi v pralnici in kuhinji), zelo dragocen pa je njihov prispevek pri vzpostavljanju stikov med stanovalci in svojci. Javilo se je tudi več prostovoljcev direktno na dom. Pomoč so nam ponudili tudi prostovoljci iz Evangelijske cerkve in Karitasa. Pomagajo nam prostovoljke iz ŠC Novo mesto -tri mentorice srednje zdravstvene šole. Na lastno željo je vse stanovalce obiskal tudi šmihelski župnik. Vsem smo neizmerno hvaležni.”

“Vsi se neizmerno trudimo za urejanje razmer, vendar žal, kljub stroki, predanosti in marljivemu delu vseh nas, virus ubira svojo pot. Kar nekaj zaposlenih se je znašlo v hudi stiski. Kolikor nam je čas dopuščal, smo ga namenili tudi pogovoru, ki nam je v mnogih situacijah pomagal, da nismo obupali. Zaposlenim smo v času, ko je bilo najtežje, s pomočjo MZ nudili tudi psihološko svetovanje.”

Vodstvo doma sporoča

“Ne znamo vam povedati, kako zelo si želimo, da stanovalcem in zaposlenim ne bi bilo potrebno doživljati takšnih izolacij. Naše poslanstvo, naša vizija, naš slogan je »Skupaj je bolje«. Nikakor ni naš namen ovirati obiskov, nasprotno, komaj čakamo, da lahko odpremo vrata na stežaj in zaživimo kot nekoč. Verjemite pa nam, da obojega hkrati, preprečevanja okužb tako zelo nalezljivega virusa in omogočanje sproščenega življenja znotraj doma, ni moč zagotavljati. Se pa bomo po najboljših močeh potrudili, da se stvari čimprej obrnejo na bolje.”

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih