fbpx
Mestnik
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

Čudežna božična zvezda

V naravnem okolju zraste v velik grm, pri nas pa je lončnica. Prija ji dolgo obdobje temperatur med 18 in 20 °C in zmerno povečana zračna vlaga. Najbolj je priljubljena v božičnem času zaradi barvitih ovršnih listov (brakteje), ki so nameščeni okrog skoraj neopaznih, drobnih, rumenih cvetov.

Rabi hranila in odcedno zemljo

Ves čas gojenja temperatura ne sme pasti pod 18 °C. Za vzgojo zvezde z več vrhov je potrebno vršičkanje. Če želimo le eno veliko braktejo, ne vršičkamo, ampak pustimo eno steblo. V prvih dnevih oktobra se s krajšanjem dneva začne barvanje ovršnih listov. V zaprtem prostoru je pomembno, da je v času barvanja le dnevna svetloba in nič dodatne umetne svetlobe. Če imamo zvezdo v stanovanju, velja pravilo – ko je zunaj tema, tudi zvezda mora biti v temi. Spada v družino mlečkovk, zato pri lomljenju vej teče bel sok, ki je za nekatere osebe alergen in strupen pri zaužitju, vendar le v večjih količinah.

Med gojenjem je hvaležna za veliko hranil, ki jih dodajamo tedensko. Tako je tekoče gnojilo z dodanimi algami Plantella Cvet. Za gojenje uporabimo kakovostno šotnato mešanico Premium, ki zadržuje ravno prav vlage, a je dobro odcedna, ker je šota grobe strukture.

Zalivamo v podstavek, a po 20 minutah, oziroma, ko potegne dovolj vode, odvečno vodo odlijemo. Postavimo jo na mesto, kjer bo imela veliko prostora in z vseh strani enako svetlobe. Nikakor ne blizu grelnih teles ali na okno zaradi hladnega stekla.

Težave pri gojenju

  1. Odpadanje listov – vzrok je preveč ali premalo zalivanja ali hladen prepih.
  2. Trips in ščitasta uš – škodljivca sesata sok na listih, zato so opazna razbarvanja in pike.
  3. Šotna črna smrt – majhne črne mušice se zarijejo v steblo in rastlina zaradi tega propade. Pogosto se zaredijo tam, kjer je prst prevlažna.
  4. Fitoftora koreninskega vratu, kjer zaradi gnilobe na steblu celotna rastlina enostavno propade, je največkrat posledica nepravilnega in preobilnega zalivanja.
  5. Lomljenje vej zaradi krhkosti rasti je posledica hitre rasti in gnojenja s preveč dušika.

Kako jo ohranimo

Če želimo prihodnje leto iz iste rastline imeti podobno velikost, poganjke v aprilu skrajšamo na 10 cm, presadimo v večji lonček. Pri temperaturah višjih od 18 °C jo držimo v senci. Gnojimo 2x tedensko, septembra postavimo na mesto, kjer bo imela le dnevno svetlobo.

Ali veste?

Na fotografiji božična zvezda članice Kluba Gaia Natalije Hlačun iz Nazarij v Zgornji Savinjski dolini. Te zvezde na fotografiji imajo že dosti let. Uspevajo na njihovi domačiji – Unatovi kmetiji na Prihovi.

Desna zvezda na fotografijah je stara že 14 let, leva 8, rumena pa okrog 5 let. Bile so kupljene kot navadne lončnice. Pozimi bujno cvetijo, ko je topleje, pa jih porežejo in posadijo v vrt, kjer so do prvega mraza v septembru, ko jih presadijo nazaj v lonce in postavijo na okenske police v stanovanje. Zaliva z občutkom ter dodaja tekoče gnojilo. Zvezde so sedaj  visoke že okrog 120 cm.

Plantellini strokovnjaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih