fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Dan brez cigarete: V Novem mestu 22,7 odstotkov kadilcev

Današnji dan poteka v znamenju opuščanja kajenja. Kljub temu, da je v Sloveniji kadilcev čedalje manj, še vedno kadi vsak četrti. V Novem mestu kadi 22,7 odstotkov prebivalcev, kažejo podatki NIJZ.

Kajenje vpliva na celotno telo in škoduje praktično vsem organom. Predvsem pa je eden od glavnih dejavnikov bolezni dihal, ki vključujejo kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) in pljučnega raka, so v sporočilu za javnost zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Dan brez cigarete, bi zmogli?

Kadilci tvegajo težji potek covid-19

Kadilci so bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covida-19. “Aktivni kadilci s covidom-19 imajo tudi večjo verjetnost, da bodo imeli hude zaplete v primerjavi z nekadilci. Povečano tveganje za smrt zaradi covida-19 v bolnišnici so ugotovili tudi pri nekdanjih kadilcih v primerjavi s tistimi, ki niso nikoli kadili,” pa poudarjajo na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih