fbpx
Mestnik
Aktualno

Od jutri do časovno neomejenega covid potrdila le še s tretjim odmerkom

V nedeljo je bilo opravljenih tudi 53.059 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Ob 11.067 PCR-testih so pristojni potrdili 8575 okužb. Pristojni pa ob enem opozarjajo na spremembe covidnih potrdil, ki začnejo veljati z jutrišnjim dnem.

S 1. 2.2022 bo po priporočilih EU začel veljati spremenjen režim covidnih potrdil.

Kaj prinašajo nova priporočila?

Potrdilo polno cepljenih od 1. februarja tudi v Sloveniji veljalo 270 dni od prejetja odmerka, ki pri posameznem cepivu šteje za polno cepljenost, torej večinoma drugega odmerka. Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK cepiva proti covidu-19 pa bo veljavnost potrdila tudi po 1. februarju neomejena.

Tudi prebolevnikom, ki so prvo cepljenje opravili v 180 dneh po okužbi s koronavirusom (oz. v 240 dneh po preboleli okužbi do 14. septembra 2021), bo potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju. Ob dodatnem cepljenju s cepivom podjetij Pfizer ali Moderna pa bo tudi v tem primeru veljavnost potrdila neomejena.

Potrdilo bo 270 dni veljalo tudi osebam, ki so bile prvič cepljene s cepivom Janssen, drugič pa s cepivom podjetja AstraZeneca.

Tudi potrdilo tistih, ki so se sprva dvakrat cepili, nato pa preboleli covid-19, bo veljalo 270 dni po cepljenju oz. 180 dni po pozitivnem rezultatu PCR-testiranja. Enako bo veljalo za osebe, ki so se sprva cepile, nato bolezen prebolele, kasneje pa se zopet cepile.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih