fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Novice

Danes je dan, ko se spominjamo na pokojne

Prvi november- intimen praznik, ki je posvečen vsem, ki so nas v življenju zaznamovali. Dan ko se spominjamo na pokojne tako v Sloveniji kot po svetu.

Na ta dan se odpravimo na pokopališča, na grobove bližnjih, jim prižgemo svečo in prinesemo rože, ikebane. Ob grobovih se vsako leto zbere cela »žlahta« in obupajo spomine na pokojne , postal je pravi družinski praznik. Družine se še bolj povežejo, obujajo stare spomine in se spominjajo svojih korenin. Ob tem dnevu smo ponavadi po dolgem času srečali tudi prijatelje, znance in malo poklepetali. Letos pa bo ta praznik zaznamovan drugače – potekal bo brez slovesnosti in verskih obredov.

V isti občini so obiski dovoljeni, kjer se lahko zbere največ 6 ljudi, in sicer ob upoštevanju priporočil NIJZ. Ne smete pozabiti na policijsko uro. Prav tako oskrbovalci pokopališč opozarjajo, da pravilno uporabljamo masko, ohranjamo varnostno razdaljo in celo odsvetujejo tradicionalen obisk pokopališč.

Nakup sveč se zmanjšuje

Ministrstvo za okolje in prostor opozarja, da moramo ob prižiganju sveč na grobov svojcev in prijateljev pomisliti tudi na posledice, ki jih veliko število prižganih in kasneje zavrženih nagrobnih sveč povzročamo okolju. Kot sicer ugotavljajo se vsako leto zmanjšuje nakup nagrobnih sveč, saj se ljudje raje poslužujejo tako imenovanih lesenih sveč.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih