fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Danes je njihov dan! Verjetno kraljujejo tudi pri vas doma

mate doma mačko? Ste vedeli, da danes obeležujejo svoj dan? Prvič so ta dan, po zaslugi Mednarodnega sklada za zaščito živali (Ifaw), obeležili 2002. Ta dan je namenjen predvsem spoznavanju mačk in načinov, kako jim pomagati, saj se te navkljub priljubljenosti pogosto znajdejo v zavetiščih ali na ulici. Svoji hišni ljubljenki pa danes namenite še več nežnosti, kot sicer. Če vam bo – žival z močnim karakterjem – seveda dovolila…

ALI STE VEDELI?

  • Na svetu živi več sto milijonov mačk, poznamo okoli 60 pasem.
  • Udomačevanje naj bi se začelo v starem Egiptu (3100 let pred našim štetjem)
  • Nedavna odkritja kažejo, da so v zahodni Aziji mačke udomačevali že okoli leta 7500 pred našim štetjem.
  • Bele mačke z modrimi očmi se skotijo gluhe.
  • Mačke vohajo kar 14-krat bolje kot ljudje, njihovo vidno polje pa je široko 220 stopinj, kar je 40 stopinj več od človeškega.
  • Njihov smrček je unikaten, tako kot prstni odtis.
Veste, da mačke spijo od 12-14 ur na dan. FOTO: Unsplah.

ČRNE MAČKE, ČRNA MAGIJA?

Kaj pomeni, če vam črna mačka prečka pot? Ja, nekam je namenjena. No, skozi zgodovino se je črnih mačk držal predsodek, da so čarovniške družabnice. Kaj storite, ko zagledate črno mačko, ki prečka vašo pot? Trikrat pljunete čez ramo? Mačke naj bi po nekaterih prepričanjih povečevale moč in spretnost čarovnic. Nasprotno so ljudje v 16. stoletju sežigali žive mačke, pobirali žerjavico in jo odnašali domov, češ da to prinaša srečo.

Čarovniške pomočnice? Ne! Prijetne družabnice. FOTO: Unsplash.

ŠEST ALI DEVET ŽIVLJENJ?

Po mitu, ki je prisoten v mnogih kulturah, imajo mačke več življenj. V številnih državah verjamejo, da jih imajo devet, v Italiji, Nemčiji, Braziliji, Grčiji in nekaterih špansko govorečih regijah sedem, v arabskih tradicijah pa šest. Mit izhaja iz naravne gibčnosti in hitrosti, s katero se mačke izognejo življenjsko nevarnim situacijam. Temu pritrjuje tudi dejstvo, da mačke ob padcu pogosto pristanejo na nogah.

Če imate doma mačko, se z njo pogovarjajte. FOTO: Unsplash.

MUCA MACA JE ZASPANKA…

Poznate to melodijo Nece Falk? Ja, res so zaspanke. V povprečju spijo od 12 do 14 ur, tretjino budnega časa pa posvetijo negovanju in umivanju. Svoj teritorij označujejo s tacanjem na mestu, saj se jim pot, s katerim teritorij označujejo, izloča skozi šape.

Ljubitelji mačk vedo, da mačke razumejo človekovo počutje in njegova čustva. Če imate doma mačko, se z njo pogovarjajte. Menda zelo rade slišijo človeški glas, čeprav se včasih zdi, da so kraljevsko samozadostne.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih