fbpx
Mestnik
Vir: Getty images guido meith
Dogodki Aktualno Gospodarstvo

Danes se začenja novo študijsko leto

Na visokošolske zavode v Sloveniji je po prvih ocenah vpisanih okoli 60.600 študentov, od tega je 13.400 študentk in študentov, prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje.

Za novo študijsko leto 2020/2021 je šest univerz, tri javne (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem) in tri zasebne (Univerza v Novi Gorici, Univerza v Novem mestu in Nova univerza), ter en javni (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu) in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov, razpisalo 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za Slovence in EU državljane (prva stopnja: 24.273, druga stopnja: 19.149 in tretja stopnja: 3.013 vpisnih mest).

Študijski programi, ki so med mladimi najbolj zaželeni

Med mladimi je še vedno največ zanimanja za umetniške programe in dizajn, za programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Manjši interes zasledimo za področja poslovne in upravne vede, tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva.

Kako bo potekalo študijsko leto na Fakultetah v Novem mestu

Na Višji strokovni šoli Novo mesto bodo študijsko leto 2020/21 pričeli izvajati po modelu C, kar pomeni, da bo del vsebin izveden na šoli del vsebin pa na daljavi. Na šoli bodo tudi uvodne dneve organizirali na daljavo. Na fakulteti za informacijske študije je prav tako uvodni teden organiziran online. Za naprej še nimajo točno določeno, ali se bo izobraževanje izvajalo na fakulteti ali od doma. “Trudili se bomo čim več predavanj izvesti na fakulteti, ker so rezultati boljši in prav tako so študentje bolj zadovoljni,” pravi dekanja Fakultete za zdravstvene vede doc.dr. Nevenka Kregar Velikonja. Spremljali bodo epidemološko situacijo in stvari glede na razmere prilagajali.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih