fbpx
Mestnik
Ptice, raca
Aktualno Narava & zdravje

Danes ukinjeni ukrepi zaradi ptičje gripe

Z današnjim dnem je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preklicala ukrepe, ki so veljali za ozemlje celotne Slovenije z namenom zmanjšanja tveganja za vnos visoko nalezljive ptičje gripe v reji perutnine in ptic v ujetništvu. Kljub temu rejce poziva k doslednemu spoštovanju preventivnih ukrepov.

Uprava še vedno poziva rejce perutnine in ptic v ujetništvu ter vse, ki prihajajo v stik s perutnino ali divjimi pticami, da še naprej dosledno izvajajo varnostne ukrepe. Tako naj perutnino in ptice v ujetništvu zaščitijo pred stikom z divjimi pticami, rejci naj dosledno uporabljajo zaščitne obleke in obutev ter poskrbijo za primerno razkuževanje in umivanje, to naj upoštevajo tudi pri lovu ter na prireditvah, sejmih in razstavah, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje bolezni, so spomnili. “Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni lahko omejimo širjenje bolezni in posledično zmanjšamo škode, ki jih pojav bolezni lahko povzroči,” so zapisali ter da naj rejci pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav ptičje gripe, nemudoma pokličejo svojega veterinarja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih