fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kronika in policijska poročila

Davčne zatajitve: V Sloveniji in tujini nista plačevala davka

Davčne zatajitve

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper dva osumljenca zaradi dveh kaznivih dejanj Davčne zatajitve po 249. členu KZ-1. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da sta se osumljenca kot direktorja gospodarske družbe v Sloveniji in gospodarske družbe v tujini priopravljanju dejavnosti trgovine s plemenitimi kovinami izognila plačilu davkov. Družba je neupravičeno v celoti oziroma deloma dobila vrnjen davekv Sloveniji za dobave domnevnim kupcem v drugih državah EU. Kriminalisti so ugotovili, da to ne drži, saj je bilo blago prodano končnim kupcem v Sloveniji in sicer v višini okoli 532.000 evrov. Zaradi knjiženja poslovnih dogodkov v poslovne knjige na podlagi vsebinsko napačnih listin so osumljenca ovadili tudi zaradi kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena kazen zapora do osmih let, za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin pa je predvidena kazen zapora do dveh let.

Kaznivo dejanje neupravičene uporabe tuje oznake ali modela

Na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto zoper osumljenca podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Neupravičena uporaba tuje oznake ali modela po 233. členu KZ-1. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec kot direktor gospodarski družbi neupravičeno omogočil uporabo blagovne znamke, ki je zaščitena pri Evropskem uradu za intelektualno lastnino. Zadeva se nanaša na področje gospodarskega poslovanja prodaje žganih pijač v obdobju od februarja do junija 2021. Kazenski zakonik zakaznivo dejanje določa zaporno kazen do treh let.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih