fbpx
Mestnik
dojenje
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Svetovni teden dojenja

Svetovni teden dojenja poteka od 1. do 7. avgusta in je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), s katerimi želijo usmeriti pozornost družbe k ohranjanju in spodbujanju dojenja. Cilji tega tedna so : izboljšati zdravje mater in otrok, zagotoviti zdrav in enak začetek življenja vsem otrokom, z dojenjem preprečevati podhranjenost otrok povsod po svetu, zagotoviti varno prehranjevanje dojenčkov in otrok v času krize, vplivati na pojav revščine, poudariti, da dojenje pomeni tudi zaščito okolja, predvsem vodnih virov.

Dojenje je neprecenljiva izkušnja, ki zagotavlja naraven način prehranjevanja novorojenčka, saj materino mleko vsebuje vse hranljive snovi, ki jih otrok potrebuje. Mati otroka k prsim pristavi takoj po porodu, saj je zelo pomembno, da otrok razvije sesalni refleks. Materino mleko se spreminja glede na potrebe otroka. Pravimo, da gre za odnos med ponudbo in povpraševanjem. Po porodu se najprej izloča mlezivo (kolostrum), sledi prehodno mleko in nato zrelo žensko mleko. Mlezivo je rumenkasto oranžne barve, ki preide v belo in rahlo prozorno barvo.

Prvih šest mesecev izključno dojenje

Materino mleko dojenčku do zaključka šestih mesecev zagotavlja vse potrebno za rast in razvoj. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se otrok do šestega meseca izključno doji. To pomeni, da dojenček uživa samo materino mleko. Se pa je dojenje v 20. stoletju opuščalo predvsem zaradi naraščanja industrijske proizvodnje nadomestkov materinega mleka.

Ali ste vedeli?

-Prvi slovenski pediater Bogdan Derč je v svoji praksi ugotovil, da je delež preživelih otrok, ki so zboleli, večji, če gre za dojene otroke.

Kako vpliva dojenje na zdravje dojenčka?

Dojenje pomaga dojenčkom pri obrambi pred okužbami, znižuje pojavnost hujših drisk, znižuje tveganje za bolezni dihal in vnetja srednjega ušesa, preprečuje karies, omogoča skladen telesni razvoj in razporeditev zobovja. Zaradi telesnega stika z materjo in neposrednega očesnega stika daje dojenčkom občutek varnosti in zaupanja. Z dojenjem se bolje razvija dojenčkova čeljust in ustne mišice ter možgani. Dojenje pa pozitivno vpliva tudi na zdravje žensk, saj znižuje tveganje za raka na prsih in jajčnikih, znižuje tveganje za povišan krvni tlak, na drugi strani pa dojenje krepi duševno stanje žensk. Mamice pa lahko z dojenjem tudi hitreje izgubijo kilograme, pridobljene med nosečnostjo. Ker se ob dojenju sprošča hormon oksitocin, se bo tudi maternica po porodu hitreje skrčila. Poleg tega pa je materino mleko vedno pri roki in veliko cenejše kot nadomestno mleko.

Dojenje ni samo prehranjevanje, dojenje je komunikacija ljubezni

Otrok je med dojenjem povezan z materjo z vsemi čustvi. Ta povezanost otroku pomaga graditi notranji občutek varnosti in krepi otrokovo samozavest in moč. Dandanes se tudi pri dojenju mamice znajdejo pod pritiski, predvsem, da imajo premalo mleko.Po drugi strani pa živimo v času, kjer so nam na voljo različne informacije, kaj je prav in kaj ne. Vsaka mama se trudi narediti čisto vse in najbolj pomembno je, da vsaka mama ve, kakšna je najboljša pot zanjo in njenega otroka.

Nekaj nasvetov za matere

1. Z dojenjem začnite čim prej po porodu, dojenčka pogosto pristavljajte k prsim, kar pomaga pri vzpostavitvi dojenja.

2. Število obrokov prilagodite dojenčkovim potrebam, ki se lahko od dojenčka do dojenčka precej razlikujejo.

3. Otroka vzemite k prsim vsakič, ko pokaže zgodnje znake lakote. Ne omejujte trajanja posameznega podoja.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih