fbpx
Mestnik
Foto: Theverge.com.
Aktualno Dogodki Novice

Dijaki se bodo začeli samotestirati v petek, en bolnik v novomeški bolnišnici umrl

Včerja je bilo ob opravljenih 4588 PCR testih potrjenih 1049 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 22,9 odstotka. Sedem dnevno povprečje dnevnih okuž tako po današnjih podatkih znaša 1014.

V bolnišnicah se zdravi 617 covidnih bolnikov, na intenzivni negi 146. Štirje bolniki so umrli.

V novomeški bolnišnici je hospitaliziranih 41 covid bolnikov, od tega jih je 11 na intenzivni negi. Na novo so sprejeli 6 pacientov, 4 so jih odpustili, eden bolnik pa je umrl.

Prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev – na voljo en test ta teden

Prvi govorec na novinarski konferenci, državni sekretar Franc Vindišar iz Ministrstva za zdravja je najprej izpostavil pomen in namen samotestiranja v šolah, kateri namen je v šolah vzpostaviti varno šolsko okolje za učence, dijaki ine zaposlene v šolstvu s šolanjem v živo. “Želimo identificirati okužene in preprečiti nadaljnje širjenje okužb,” pojasni.

V primeru pozitivnega hitrega antigenskega testa se ta potrdi s standardnim PCR testom. Samo-testiranje je prostovoljno in brezplačno. Na začetku bo potekalo za učence 3. triade osnovne šole in dijake v srednjih šolah.

Rezultati v 15 minutah

Vindišar pojasni, da je prednost testa na prvem mestu enostavnost testa. “Učenec ali dijak si sam nese paličico v nosni del do globine 2 do 2,5 cm in ni potreben bris nosno-žrelnega predela. Test je mogoče ponavljati večkrat.Je pratičen in hiter, saj je izvid na voljo čez 15 minut.” V primeru pozitivnega rezultata, se morajo dijaki in učenci naročiti še na PCR test pri osebnem zdravniku. Če je PCR test nato negativen, velja PCR test in se učenec lahko vrne nazaj v šolo.

Kaj če se starši ne strinjajo s testiranjem?V tem primeru pri otrocih ne bodo izvedli postopka. Bodo v tem primeru morali šolati na daljavi? Kot pojasni Vindišar bodo morali to dodatno preučiti glede na okužbe v šolah.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih