fbpx
Mestnik
Dizel je cenejši.
Dizel je cenejši.
Aktualno Politika

Dobra novica za tiste, ki točite dizel

Maloprodajna cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se je opolnoči znižala za štiri cente na 1,489 evra, cena 95-oktanskega bencina pa je ostala pri 1,355 evra za liter. Kurilno olje se je pocenilo za 6,8 centa na 1,083 evra. Cene bodo veljale do vključno 27. februarja.

Vlada je v ponedeljek zvišala trošarine za vse tri omenjene naftne derivate. Kot je sporočila, je trošarine določila tako, da sta se maloprodajni ceni dizla in kurilnega olja znižali, cena 95-oktanskega bencina pa je ostala nespremenjena.

Navedla je, da razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da “ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun”.

Ob tem je napovedala, da bo na srednji rok postopno ponovno uvedla okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je sporočilo, da se bodo maloprodajne cene teh naftnih derivatov tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestah in hitrih cestah se oblikujejo prosto.

STA./ML.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih