fbpx
Mestnik
Prireditev so zasnovali v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. FOTO: Unsplash.
Aktualno Dogodki Društva Novice

Dobrodošli doma – tradicionalna prireditev Slovencev v zamejstvu in po svetu tudi v Novem mestu

Včeraj je na rotovžu potekala predstavitev tradicionalne prireditve Slovencev v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma, ki bo ta teden potekala v Ljubljani in Novem mestu. Osrednji dogodek bo v soboto na Glavnem trgu, kjer pričakujemo približno 500 udeležencev srečanja iz zamejstva in tujine, sporoča Mestna občina Novo mesto.

Prireditev so zasnovali v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, srečanje pa bo letos pripravila Rafaelova družba. Njena predstavnika Lenart Rihar in Anamarija Rajk sta na novinarski konferenci predstavila program srečanja, ki se bo začel v četrtek v Ljubljani z večernim ogledom razstave Plečnikova knjižnica, ustvarjena za vse čase, in s koncertom ljubljanskih madrigalistov v Narodni in univerzitetni knjižnici.

FOTO: MONM.

V petek se bo srečanje nadaljevalo v Novem mestu, kjer bo potekal posvet o slovenskih migracijah na območju nekdanje Jugoslavije, popoldne pa bodo v Knjižnici Mirana Jarca pripravili predavanje o slikarju Maksimu Gaspariju ter odprli tri priložnostne razstave, v Kulturnem centru Janeza Trdine pa bodo odprli slikarsko razstavo Dragana Gačnika iz Zenice v BiH.

Osrednji dogodek bo v soboto na Glavnem trgu, kjer pričakujemo približno 500 udeležencev srečanja iz zamejstva in tujine. FOTO: Unsplash.

V soboto se na novomeškem stadionu Portoval obeta 7. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu, Glavni trg pa bo že dopoldne obiskala Karavana okusov. Popoldne bo na trgu še predstava Mala čarovnica skupine Mladi Celovčani, ob 17. uri pa se bo začela osrednja predstavitev Slovencev iz zamejstva in sveta z uvodnima pozdravnima govoroma ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona in novomeškega župana Gregorja Macedonija. Nastopili bodo slovenske skupine iz številnih držav in za konec večera še Prifarski muzikanti.

Srečanje Dobrodošli doma bodo v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani v nedeljo končali z 28. taborom Slovencev po svetu in razstavo akademske slikarke Klavdije Nose iz Argentine.

Župan Gregor Macedoni se veseli prireditve v Novem mestu, prepričan je, da obiskovalce prenovljeno mestno jedro z gostoljubnostjo in utripom ne bo razočaralo. »Zamejci in Slovenci po svetu predstavljajo bogastvo, ki ga je treba ohranjati,« je še dodal župan.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih