fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Nova Demenci prijazna točka

Varstveno delovni center Novo mesto je postal nova Demenci prijazna točka. Odprtje s slovesnim prevzemom nalepke s strani Združenja Spominčica je potekalo v enoti Šmihel v Novem mestu.

Ob odprtju je Združenje Spominčica izročilo potrdilo o imenovanju zavoda za Demenci prijazno točko, sklenjen je bil dogovor o sodelovanju, hkrati pa je bila izročena posebna nalepka z oznako. Ta se je ob uradnem odprtju tudi nalepila na vidno mesto. Enoto VDC Novo mesto tako krasi prepoznavna nalepka s spominčicami; ustrezno pomoč pa lahko dementne osebe pridobijo v prav vsaki enoti VDC Novo mesto.

Kot navajajo v Združenju Spominčica, je Demenci prijazna točka namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim, kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da tudi sosedje prepoznajo osebe z demenco v stiski in jim pomagajo. Na Demenci prijazni točki najdejo informacije, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

VDC Novo mesto je javni socialno varstveni zavod, ki že več kot 40 let skrbi za osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvodju. Bivanje omogočajo 85 osebam z različnimi stopnjami oviranosti, in sicer v dveh bivalnih enotah (Novo mesto in Trebnje) in v eni enoti v Šmihelu. Poleg bivanja izvajajo še storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji. Skupno je v VDC Novo mesto vključenih 170 uporabnikov.

Demenca je bolezen možganov, ki je posledica kroničnega neozdravljivega propadanja možganskih celic. Posameznik ima težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnostih in ne more obvladovati svojega (običajnega) življenja. Poleg motenj spomina pri njem opazimo zmanjšanje spoznavnih (kognitivnih) funkcij, kot so: sposobnost razmišljanja, orientacije, razumevanja, računanja, učenja, govornega izražanje in presoje. Poslabšanje kognitivnih funkcij navadno spremljajo spremembe v družbenem vedenju in udejstvovanju, zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev ali zmanjšanje motivacije.

Bolezen povzroča čustveno stisko (bolniku in svojcem). V družbi je demenca še vedno stigmatizirana, zato jo večinoma poskušamo prikriti in zanikati ter ne poiščemo pomoči pri zdravniku takrat, ko lahko najbolj vplivamo na nadaljnji potek bolezni.

Kot pri običajni populaciji ljudi, se tudi pri uporabnikih vključenih v VDC Novo mesto srečujemo z znaki značilnimi za demenco. Zaposleni in svojci ter uporabniki se tako srečujejo s povsem novimi  izzivi. Pogosto se postavljajo vprašanja, kot so kako prepoznati simptome demence, ali je to znak demence, kako reagirati, kako pomagati? Z odprtjem DPT si želimo opozoriti širšo javnost in lokalno skupnost, da se tudi uporabniki, njihovi svojci/skrbniki in zaposleni v VDCjih srečujemo z demenco in si nuditi vzajemno pomoč, razumevanje in podporo.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih