fbpx
Mestnik
Hiša Fink
Aktualno Dolenjska kulinarika Intervju

Dolenjska kulinarika: Ali poznate zgodbo Damjana Finka?

Damjan Fink ni samo kuharski mojster, temveč tudi podjetnik, ki dela z ljudmi za ljudi. Kot nam je zaupal, dobro gostilno naredijo ljudje, Hiša Fink in pa Fink Situla pa nista navadni gostilni. Hiša Fink je uvrščena v Michelinov vodič s krožnikom, letos pa so dobili tudi nagrado Gault&Millau, kar pa ne pomeni, da niso dostopni vsakemu človeku, tako Novomeščanu kot turistu. V ponudbi imajo kosila, poslovna kosila in večerje à la carte.

Damjan pravi, da so nagrade lahko tudi negativne, kajti ljudje potem mislijo, da gre za cenovno nedostopno restavracijo, kar pa pri Hiši Fink ne drži. Dnevna kosila so dostopna vsakemu, kljub temu pa je hrana pridelana iz lokalnih slovenskih sestavin, v ponudbi imajo od piranskega brancina do domače teletine in piščancev do sveže pridelane lokalne zelenjave, kar lahko poskusite v različnih jedeh v Hiši Fink. Dnevna kosila se začnejo ob 11. uri in trajajo tja do 15. ure. Poleg dnevnih kosil nudijo tudi poslovna kosila, zvečer pa so na voljo jedi po naročilu.

Damjan Fink je svojo kuharsko kariero začel v Terme Krka, kjer je imel možnost osebnega razvoja in podporo podjetja tudi izven službe. Damjan pravi, da so takšni ljudje redki, ki dajo na delovnem mestu vse od sebe, da bi potem na drugih projektih delali še izven svojega delovnega časa. Je težek poklic, ki od posameznika zahteva mnogo odrekanja. Zelo rad ga moraš imeti, da si lahko tudi uspešen.

“Delati v gostinstvu pomeni biti 24 ur na dan predan temu poklicu, to je način življenja.” nam je zaupal Damjan.

V vmesnem obdobju je Damjan svoje znanje izpopolnjeval v Hiši Franko, kjer je spoznal kuharsko roko ženske. S kuharicami ima nasploh dobre izkušnje in si ne predstavlja, da bi bili v kuhinji sami moški. Damjan pravi, da so ženske hitrejše, bolj odzivne in imajo drugačen občutek do hrane, z živili se drugače spoprijemajo kot moški. Moški seka odojek, ženska naredi štruklje, v kuhinji se moški in ženska izjemno lepo dopolnjujejta.

Lokacija Hiše Fink je bila od nekdaj predvidena za Damjanovo restavracijo, tam je Damjan odraščal in živel. Včasih pa je bila tam picerija El Dorado, ki sta jo z ženo prenovila in ustvarila Hišo Fink. Združili so družinske moči, jagenjčka speče Damjanov oče, mama zamesi in speče najboljši domači kruh.

Lahko bi rekli, da je Hiša Fink kombinacija družinskega podjetja, tradicije, ki jo je s seboj prinesla žena Tanja iz gostilne Kos ter Damjanove mladostne zagnanosti in širokoglednosti.

Za dolenjsko kulinarično sceno je značilen štrukelj iz fižola ‘ribnčana’, v Hiši Fink pripravljajo sezonske štruklje, spomladi se vse začne s čemažem, potem pridejo na vrsto šparglji, poletje je polno vseh vrst zelenjave in gob, potem v jeseni pridejo na vrsto tudi fižolovi in zeljni štruklji. Damjan nam je zaupal, da imamo Dolenjci zelo radi tudi ribe, divjačino in jagnjetino. Zadnje leto so dodali v ponudbo tudi zajčka, ker je z njim težko rokovati in ga ljudje doma ne pripravljajo radi.

Kosilo z razgledom na novo brv

V Novem mestu boste slišali, da ni dovolj dobrih gostinskih delavcev, vendar ne od Finka. Damjan pravi, da mora vsak delodajalec za svojega zaposlenega dobro poskrbeti, ga znati ceniti (in obratno) in tudi plačati. Ko se delodajalec ukvarja s svojim delavcem in mu tudi pokaže, da ga spoštuje in obratno, se vzpostavi simbioza, ki jo zazna vsak gost. V gostilni pa so najpomembnejši gostje, ki skupaj z gostinci ustvarjajo zgodbo gostilne.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih