fbpx
Mestnik
Aktualno Občina Zanimivosti & Zabava

Dolenjska regija vabi na Festival cvička v Novo mesto in predstavlja novi razgledni stolp v Šmarjeških Toplicah

V sklopu 32. sejma za zeleni in aktivni turizem Alpe Adria, so Dolenjci včeraj predstavili novosti v njihovi turistični ponudbi, med katerimi izpostavljajo Festival cvička, ki se bo maja odvijal v Novem mestu, vabijo na pravkar odprt razgledni stolp v cerkvi sv. Marjete in vinsko fontano v Šmarješke Toplice ter prenovljeno Sitarjevo hišo v Dolenjske Toplice. Novost v regiji je tudi zemljevid Dolenjske, ki izpostavlja ključne znamenitosti vseh dvanajstih občin, v kratkem pa se obeta doživetje Skrivnosti Dolenjske, ki bo zaživelo v obliki posebne aplikacije.

Novinarsko konferenco, ki jo je povezovala Jasna Kuljaj, ambasadorka Cvička, so Dolenjci pričeli s predstavitvijo Festivala cvička, ki se bo med 27. in 29. majem odvijal v Novem mestu, ta pa združuje kar tri dogodke: študentsko Cvičkarijo, ki se vrača po desetih letih premora, že 6. Pop Up Wine Festival ter Teden cvička, ki letos praznuje častljivih 50. let.

Podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler je na novinarski konferenci poudaril, da želijo s Festivalom cvička dvigniti nivo kulture pitja vina in predvsem predstaviti Dolenjsko kot pomembno regijo tudi na zemljevidu gastronomije. K festivalu so tako pristopili predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in Društva novomeških študentov, v okviru Festivala cvička pa bo izveden tudi strokovni posvet najbolj priznanih imen na področju vinarstva v Sloveniji, ki jo bo vodil Gregor Kren, dobitnik naziva za najboljšega sommeliera v Sloveniji po izboru Gault&Millau in organizator Pop Up Wine Festivala.

FOTO: Razvojni center Novo mesto.

Da bi povezali različne zanimivosti, ki jih ponuja Dolenjska, je nastal prvi turistični zemljevid Dolenjske, ki predstavlja deset osrednjih znamenitosti destinacije, top razglede, kolesarske in pešpoti, na notranji strani pa se z glavnimi znamenitostmi predstavlja vseh 12 občin. Kmalu bo Dolenjska bogatejša še za doživetje Skrivnosti Dolenjske/Secrets of Dolenjska, ki bo obiskovalcem prek mobilne aplikacije ponujalo edinstveno virtualno doživetje. Na sprehodu po Novem mestu skozi čas bo med drugim moč nazdraviti s knezom in kneginjo, uporabniki se bodo lahko preizkusili v vlogi kurirja na znameniti Bazi 20 v Dolenjskih Toplicah ali pa se bodo kot raziskovalci pradavnine odpravili na aktivno doživetje Vinjega vrha v Šmarjeških Toplicah. Brezplačno virtualno vodenje je v prvi vrsti namenjeno individualnim obiskovalcem in družinam, v povezavi z vrhunsko kulinariko pa ga bo moč doživeti tudi kot prvovrstno gastronomsko doživetje.

FOTO: Razvojni center Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih