fbpx
Mestnik
Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Dolgi čakalni seznami novomeških vrtcev

Čakalni seznami so v novomeški občini še vedno nepredstavljivo dolgi, varstvo pa je nemogoče pridobiti tudi pri zasebnikih. Na naše uredništvo je prispelo pismo bralke, ki se sprašuje, ali nikogar na občini tovrstni seznami ne zabodejo v oči in ali se nihče ne vpraša, kako se bodo vse te družine, kjer sta zaposlena oba starša, ki vrtca še vedno nista prejela, znašle.

Iz MONM so nam odgovorili, da so čakalni seznami v Novem mestu žal realnost že nekaj let, krajšati pa jih poskušajo s prilagajanjem točkovanj, odpiranjem medletnih oddelkov v okviru razpoložljivih kapacitet ter s predlani začetim investicijskim ciklom v dodatne oddelke za predšolsko vzgojo. “Verjamemo, da bomo postopoma, ob normalnem poteku investicij v naslednjih sedmih letih prišli do zadostnih kapacitet glede na potrebe, ki jih napoveduje pred leti izvedena demografska študija,” pravijo iz MONM. Glede na izkušnje vrtcev je pomembno tudi dodati to, da so na čakalnem seznamu otroci z različnimi okoliščinami – bodisi starši zavračajo vse ponujeno razen točno določene enote, bodisi so jih življenjske okoliščine privedle do možnosti za varstva otrok doma, za kar se odločijo, vlogo pa na centralnem čakalnem seznamu obdržijo, bodisi gre za otroka, ki nima stalnega prebivališča v Novem mestu, s tem, da imajo pri medletnih vpisih prednost pri sprejemu otroci iz območja Mestne občine Novega mesta, dodajo.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih