fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Domače in prostoživeče živali zaradi pirotehnike izpostavljene dolgotrajnemu stresu

Domače in prostoživeče živali so zaradi uporabe pirotehnike v prazničnem času izpostavljene dolgotrajnemu stresu, je povedal veterinar Marjan Kastelic. Glasno pokanje lahko pri živalih izzove napade stresa in panike. Ob tovrstnih dogodkih je potrebno pogosto poiskati tudi pomoč veterinarja, ki v tem primeru predpiše uživanje pomirjeval.

“Pirotehnika s svojimi zvočnimi in svetlobnimi efekti draži živali. Že na splošno se živali bojijo grmenja, ker jim to predstavlja nevarnost. Živali so v tem prazničnem času, ki za njih ni nič kaj prazničen, še toliko bolj pod stresom,” je povedal Kastelic. Z domačimi živalmi se je treba izogibati območij, kjer je večja možnost, da bodo ljudje uporabljali pirotehniko. V bližini teh območij pa je treba imeti žival pri sebi, da se bo počutila bolj varno.

Uporaba pirotehnike lahko pri živalih v najslabšem primeru izzove hude napade epilepsije. Zaradi paničnih reakcij lahko živali tudi pobegnejo. To se lahko po veterinarjevih besedah zgodi ob nenadnem poku ali močni svetlobi ob uporabi raket tudi na najbolj nedolžnem sprehodu. “Domače živali se lahko v tovrstnih primerih izgubijo, postanejo žrtve prometnih nesreč, lahko jih pa tudi nikoli več ne dobimo nazaj, kar je seveda najbolj tragično,” je opozoril.

Domače živali se v notranjih prostorih bolje počutijo, če niso nastanjene v bližini oken, kjer je zunanji hrup bolj slišen. Če se živali na povečan hrup stresno odzivajo tudi v notranjih prostorih, Kastelic priporoča obisk pri veterinarju. Veterinar lahko predpiše različne vrste pomirjeval – tako tiste, ki jih živali uživajo nekaj dni, ali takšne, ki jih užijejo samo na tisti večer, ko pričakujemo najhujše.

“Vedno se je treba posvetovati z veterinarjem. Pred uporabo pomirjeval moramo poznati samo zgodovino živali, predvsem psov in mačk. Veterinar namreč na podlagi predhodnih veterinarskih izvidov in odziva živali na petarde in drugo pirotehniko predpiše zdravilo, ki je najprimernejše za določeno domačo žival,” je opozoril Kastelic. Veterinarji največkrat predpišejo pomirjevala v obliki pasjih tablet ali sirupov.

Pirotehnika izjemno škoduje tudi prostoživečim živalim. Najbolj so hrupu izpostavljene ptice, ki spijo na drevesih. Ko ptica zasliši glasen pok, se prestraši in odleti, nato pa ponoči ne more najti primernega mesta za prenočevanje. Pozimi je to lahko zelo nevarno zlasti zaradi mraza.

Pokanje med prazniki po veterinarjevih besedah vznemirja tudi divje živali v ljubljanskem živalskem vrtu. Kljub temu, da so živali zaradi geografske lege Rožnika dokaj zaščitene, jih uporaba pirotehnika še zmeraj pogosto razdraži. “V tem času je okrepljena nočna služba, ki ima živali pod nadzorom, ker nikoli ne vemo, kdaj bi lahko prišlo do vznemirjenja. Živali se lahko ob stresu poškodujejo, v najslabšem primeru pa tudi pobegnejo, zato jih s kamerami veš čas opazujemo,” je povedal veterinar Kastelic, ki deluje tudi v Živalskem vrtu Ljubljana.

Za stres so najbolj dovzetne živali, ki tudi v naravi predstavljajo plen. To so po njegovih navedbah predvsem razne antilope in drugi prežvekovalci. “Te živali morajo biti tako kot v divjini veliko bolj pozorne na okolico in zato tudi veliko bolj stresno odreagirajo na uporabo pirotehnike,” je dodal.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih