fbpx
Mestnik
Foto: Boštjan Pucelj
Aktualno Dogodki Kultura Novice

Dr. Borut Križ prejel Slovenskega arheološkega društva- nagrado za življensko delo

Dr. Borut Križ je muzejski svetnik Dolenjskega muzeja, ki že od leta 1993 opravlja delo kustosa na oddelku za arheologijo. Kot eden glavnih pobudnikov je zaslužen za ustanovitev restavratorske delavnice v Novem mestu, v začetku 90. let 20. stoletja. Je vodja arheoloških izkopavanj na železnodobnih najdiščih v Novem mestu in okolici. Tako je pod njegovim vodstvom muzej postal bogatejši za več kot 10.000 arheoloških predmetov. Dr. Borut Križ, poleg Novomeščanom najbolj poznanega arheološkega najdišča Kapiteljska njiva, redno sodeluje tudi pri arheoloških izkopavanjih na številnih drugih najdiščih na Dolenjskem in v tujini. Izpostaviti velja njegovo raziskavo župne cerkve v Šentjerneju, gomile Mačkovec pri Novem mestu, rimsko grobišče v Dragi, njegovo rekonstrukcijo dela obzidja železnodobne naselbine ter ureditev arheološke učne poti na Cvingerju pri Dolenjskih Toplicah,… Skupaj s sodelavci je pripravil stalno arheološko razstavo Dolenjskega muzeja, Arheološka podoba Dolenjske, ki predstavlja zgled v mednarodnem merilu.Redno sodeluje tudi na mednarodnih sistematičnih raziskovanjih v Kaptolu pri Požegi na Hrvaškem. Tudi sicer je z Arheološkim in Mestnim muzejem v Zagrebu sodeloval pri pripravi preglednih razstav.

Razstave v njegovem avtorstvu ali soavtorstvu redno gostujejo v tujini. Deset let strokovno sodeluje s steklarskim centrom v Barnbachu.Da je danes Novo mesto poznano pod imenom Mesto situl, gre zasluga ravno dr. Križu, ki je uspel s svojim delom vzpostaviti to splošno poznano poimenovanje. Izjemno smo ponosni na njegovo pestro bibliografijo, ki zajema strokovne kot tudi poljudne objave. Prvo samostojno monografijo je objavil leta 1997, zadnjo, svojo obsežno doktorsko disertacijo z naslovom Novo mesto VIII., Kapiteljska njiva, Način pokopavanja v starejši železni dobi, pa leta 2019. Izpostavljamo nekaj njegovih objav: monografije, posvečene posameznim gomilam in najdbam iz keltskega grobišča s Kapiteljske njive pod naslovom Carniola Archaeologica (2000, 2005, 2013); katalogi občasnih razstav Novo mesto pred Iliri (1995), Kapiteljska njiva (1998), Kelti v Novem mestu (2001), Steklo in jantar Novega mesta (2003), Draga – antično grobišče (2003), Jantar. Dragulji Baltika v Novem mestu (2017); monografije Odsevi prazgodovine v bronu (2012), Dežela situl (2008),… ter številne druge. Vse njegove objave so izjemnega pomena za arheologijo, saj prikazujejo dragocenosti novomeške arheološke dediščine. Izšle so dvojezično, z visoko kakovostjo risanega in fotografiranega gradiva. Je član Slovenskega arheološkega društva, kjer je bil dolga leta v izvršnem odboru, zadnja leta pa je član komisije za dodeljevanje nagrad – tokrat je bil izločen. Je tudi član Slovenskega muzejskega društva ter častni član hrvaškega arheološkega društva.Dr. Križ je v preteklosti za svoje izjemno delo prejel že številna priznanja znotraj Slovenskega arheološkega društva za posamezne projekte (2002, 2013, 2018), leta 2009 je prejel Valvasorjevo priznanje za razstavni projekt Stalna arheološka razstava – Arheološka podoba Dolenjske.

Dolenjski muzej Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih