fbpx
Mestnik
FOTO: Društvo novomeških študentov.
FOTO: Društvo novomeških študentov.
Aktualno Društva Politika Zanimivosti & Zabava

Društvo novomeških študentov: »Da mlade privabimo in obdržimo na dogodkih nam ne predstavlja zelo velikega izziva«

Marsikdo bi lahko potrdil, da so študentska leta najlepša. Vam je ostala v spominu kakšna študentska zabava? Zabave in ostale obštudijske dejavnosti organizirajo razna študentska društva in organizacije. Le malokateri kraj pa se lahko pohvali s tako aktivno skupino študentov, kot jo ima Novo mesto. In prav je, da jim namenimo nekaj besed.

V Društvo novomeških študentov je vključeno okoli 450 članov, od tega je 20 aktivnih v različnih segmentih društva ter 15 dijakov, ki sestavljajo dijaško sekcijo Društva novomeških študentov li Dijas, pojasni sogovornik  Aljaž Drenovec, ki skrbi, da v društvu vse poteka gladko in transparentno, povezuje ekipo ter koordinira zadolžitve.

»Ema Koncilija je deklica za vse. Pomaga pri delovanju društva, je odlična pisateljica prispevkov, oblikovalka, poprime za vsako delo in je Aljaževa desna roka.  Maja Sušnik je Svetnica Društva v svetu Zveze ŠKIS in sveta ŠOLS. Odlična vodja gostinstva. Staša Pavlin je pomočnica na vseh različnih področjih. Lara Valenčič pa je vodja promocije društva na vseh socialnih platformah,« svojo ožjo ekipo predstavi sogovornik.

Ekipa marljivih študentov delo uspešno prilagaja študijskim obveznostim. »Vsak sam razpolaga, kdaj bo lahko opravil dodeljene zadolžitve.

Težje postane teden ali dva pred večjimi prireditvami, saj se zadolžitev nabere preveč. In upaš, da se ti kakšna ne bi prekrivala z urnikom študija. V takšnih primerih so večinoma profesorji precej razumljivi.«

FOTO: Društvo novomeških študentov.

Ko vprašam, če jim je kakšen organiziran dogodek še posebej v ponos, ubrano povedo, da na projekt: Grem domov v Novo mesto. Več kot 100 študentov se vsako leto loti svojevrstnega izziva in prehodi razdaljo od Ljubljane, Maribora ali Kopra do domačega Novega mesta. »Cele dneve preživljaš s svojimi vrstniki, z enakim ciljem pred seboj, prehoditi pot do Novega mesta in seveda zaključiti študij. Da ducate novih prijateljev, ki jih spoznaš med pohodom, sploh ne omenjamo. Izkušnja je resnično nepozabna,« doživeto pripomni Aljaž.

KAJ PRIPRAVLJAJO ZA LETOŠNJE LETO:

V letu 2023 pripravljamo zelo pester in raznolik program.

14.2 – 5 terminov plesnih vaj standardnih in latinsko-ameriških plesov

18.2. – Pustovanje, obisk pustovanja na ptuju

22.2. – Pub kviz v Ljubljani

9.3.>12.3. – Dolenjski ski closing, 4-dnevni smučarski izlet na Jahorino

23.3. – Cviček Cvičkarije, izbor najbolšega cvička, ki bo prejel naziv cviček Cvičkarije

1.4. – Dobrodelna Park liga-> Dobrodelni tek na 9km za vse starosti. Dobrodelno študentsko tekmovanje v košarki in odbojki.

11.5. sodelovanje na Škisovi tržnici

27.5. – Cvičkarija

16.6. – Kolektivc, Dijaški dogodek ob koncu leta

10.7. – Grem domov v Novo mesto -> Dogodek, ko se študenti ob koncu študijskega leta odpravijo peš domov iz Ljubljane, Maribora in Kopra.

Mladi se veselijo prihodnosti in druženj, vse to je bilo še ne dolgo nazaj nemogoče. V Društvu novomeških študentov so pomanjkanje dogajanja nadomestili s številnimi spletnimi kvizi, družabnimi igrami, kuharskimi delavnicami, predavanji, …

Tezo, da se mladi ne znajo več družiti v živo, Aljaž suvereno ovrže. »Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da naš obisk na vseh dogodkih od leta 2020 do danes, izjemo raste. Lahko bi celo rekli, da so se študenti sedenja za ekrani naveličali. Rek, da se mladi radi zadržujejo za ekrani, počasi postaja napačen. Ta rek, je bil pravilen, ko so se računalniki niso uporabljali za prav vsako opravilo. Dan danes študent cel dan sedi na predavanjih ter gleda v profesorjev ekran ali projekcijo, popoldne opravi delo za študij ali študentsko delo na računalniku in je tako kar hitro naveličan sedenja za ekranom. Torej je potrebno reku: »mladi radi preživljajo veliko časa pred ekrani« izvzeti besedo radi in ga spremeniti v »mladi preživljano veliko časa pred ekrani«. Da mlade privabimo in obdržimo na dogodkih nam ne predstavlja zelo velikega izziva.«

V društvu se trudijo zadovoljiti vsakim željam študentov in jim zagotoviti primernejše cene za določene aktivnosti. Ta »posluh« za študentsko denarnico pa na dogodke privablja vse več mladih, ki si upravičeno privoščijo nekaj ur od študentskih obveznosti.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih