fbpx
Mestnik
FOTO: Stockvalut
Aktualno Dom Zanimivosti & Zabava

Eko sklad s spodbudami za nove načine financiranja celovite prenove stavb

Eko sklad ponuja podporo za pilotne projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb, ki bi bili financiranji z novimi finančnimi instrumenti, in sicer s kreditom v breme rezervnega sklada ali z energetskegim pogodbeništvom. Sredstva so na voljo v okviru dveh javnih razpisov, oba sta odprta do 30. junija letos, so sporočili iz Eko sklada.

Eko sklad je oba javna razpisa objavil pred dobrim tednom dni. Pripravil jih je v okviru projekta Life Care4Climate, nanašata pa se na pilotne projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb, sofinancirane z novima finančnima instrumentoma.

Prvi se tako nanaša na kredite v breme rezervnega sklada in nepovratne finančne spodbude za pilotne projekte skupnih naložb celovite prenove starejših večstanovanjskih stavb. Na voljo sta dva milijona evrov, pri čemer višina nepovratnih sredstev znaša 500.000 evrov, višina sredstev za kredite pa 1,5 milijona evrov.

Drugi razpis ponuja nepovratne finančne spodbude za pilotne projekte skupnih naložb celovite prenove starejših večstanovanjskih stavb, sofinanciranih s strani podjetij za energetske storitve. Skupna višina nepovratnih sredstev za dodelitev po tem javnem razpisu znaša 500.000 evrov.

Vsi obstoječi javni pozivi Eko sklada, namenjeni večstanovanjskim stavbam, sicer ostajajo odprti. Na novih javnih razpisih bo namreč sredstev dovolj le za nekaj pilotnih projektov, bo pa spodbuda zanje precej višja.

Namen je razviti nova finančna inštrumenta, ki bosta omogočila večji obseg celovitih prenov večstanovanjskih stavb v Sloveniji. Razpisa sta zelo podobna tistima, ki sta bila objavljena avgusta in zaključena konec leta 2021, a so sredstva ponovno na voljo zaradi majhnega števila takrat prejetih vlog.

FOTO: Stockvalut

Novosti: ostale ukrepe bodo lastniki lahko izbrali sami

Še vedno je zahtevana celovita prenova, bodo pa etažni lastniki imeli več fleksibilnosti pri izbiri načina izvedbe celovite prenove oz. pri naboru zahtevanih ukrepov. Na predhodnem razpisu je bila namreč obvezna izvedba toplotne izolacije fasade, toplotne izolacije strehe in optimizacije sistema ogrevanja. Sedaj bodo etažni lastniki ob toplotni izolaciji fasade, ki je še vedno obvezna, ostale ukrepe lahko izbrali sami, so pojasnili na skladu.

Na prvem javnem razpisu je etažnim lastnikom starejših večstanovanjskih stavb ponujeno financiranje s kombinacijo kredita v breme rezervnega sklada in nepovratnih sredstev (samo nepovratnih sredstev ne bo mogoče pridobiti), na drugem pa financiranje s kombinacijo nepovratnih sredstev in sredstev izvajalca energetskega pogodbeništva. Upravičene bodo stavbe z več kot osmimi deli in več kot osmimi različnimi etažnimi lastniki, pri čemer bo morala biti več kot polovica površine stavbe v stanovanjski rabi in več kot polovica vseh etažnih lastnikov fizičnih oseb.

Pogoj bo izvedba celovite prenove stavbe, kar se lahko izvede kot usklajeno izvedbo treh ali več ukrepov energijske prenove stavbe ali kot skoraj ničenergijsko prenovo. Vlogo na javni razpis lahko odda upravnik ali drug pooblaščenec upravičenih oseb.

Predvidena višina nepovratne finančne spodbude je do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe za celovito prenovo z usklajeno izvedbo treh ali več ukrepov energijske prenove stavbe ter do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe za skoraj ničenergijsko prenovo.

Če bo v okviru celovite prenove izvedena tudi protipotresna utrditev stavbe, kar je zaželeno, se bo dodelila dodatna nepovratna finančna spodbuda v višini do 50 odstotkov s tem povezanih stroškov, vendar ne več kot 225 evrov na kvadratni meter neto ogrevane površine stavbe pred prenovo, so še dodali na Eko skladu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih