fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Eksplozija v kočevskem Melaminu, slišala se je do Straže

Okrog 8.45, je na območju Melamina v Kočevju prišlo do eksplozije. Okoliške stavbe so se ob poku močno zatresle, po Kočevju se je vali gost, črn dim. Uprava za zaščito in reševanje RS je poročala o več kot 20 poškodovanih. Zdravstveni delavci pa poročajo o šestih poškodovanih, dveh huje. Pristojni mirijo, da nevarnosti za okolje ni. Do eksplozije je prišlo na pretakališču, kamor je prišla cisterna ene snovi. Zakaj je prišlo do eksplozije, še preiskujejo.

“Žal moramo računati, da so pogrešani verjetno preminuli, saj so bili pogoji takšni, da bi bilo težko preživet,” je v izjavi za javnost dejal direktor Srečko Štefanič.

Prvi podatki analize enote ELME kažejo, da v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima, je sporočila uprava za zaščito in reševanje. Eksplozija se je zgodila na pretakališču, kamor je prišla cisterna s snovjo, pretakala se je snov epiklorhidrin.

Voda ni onesnažena, črn dim pa ni posledica gorenja nevarnih snovi, zagotavljajo gasilci. Vrtnin in sadežev, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo, ne uporabljate, opozarja NIJZ prebivalce Kočevja.

Nikoli v življenju si nisem mislil, da bo prišlo do tega dogodka, vendar je prišlo,” je za 24. ur.com dejal direktor podjetja Srečko Štefanič. “Do eksplozije je prišlo na pretakališču, kamor je prišla cisterna ene snovi. Raziskujemo še, zakaj je prišlo do eksplozije,” je povedal. Ključno se mu zdi, da so pristojne službe nemudoma omejile požar.  Kot je poudaril direktor, je najbolj nujno, da so pogasili požar, vsa žarišča so pod nadzorom, nevarnosti za nadaljnje eksplozije tako ni. “Vplive smo omejili na lokacijo tovarne in stran od naselij. Nekaj je popokanih šip, a ocena škode bo prišla kasneje,” je povedal.

Po prvih informacijah naj ne bi bilo nevarnosti za okolje, meritve sicer še potekajo, sporočajo pristojni.

Uprava za zaščito in reševanje sporoča, da je poškodovanih več kot 20 ljudi, dve najhuje opečeni osebi so na zdravljenje odpeljali v UKC Ljubljana. Po zadnjih podatkih je huje poškodovanih, s hudimi opeklinami, pet oseb.

Pogorišče.

Požar je sicer pogašen, gasilske enote izvajajo hlajenje. UKC Ljubljana je aktiviral načrt za množične nesreče. Aktivirana tudi enota za specialno delovanje SV. Nevarne snovi so zajezene in ne bodo iztekale izven meja, sporoča uprava podjetja.

VRTEC KOČEVJE SPOROČA:

Starše vrtca Kočevje obveščamo, da so vsa okna Vrtca KOČEVJE in sicer vseh enot Kekec, Čebelica, Ostržek, Brlogec , Biba, Mojca in Narcisa zaprta. Otroci so na varnem. Po zadnjih podatkih Občine, smo primorani evakuirati enoto Čebelico. Vse nadaljnje informacije še sledijo.

POROČILO POLICIJE

Danes ob 8.35 smo bili obveščeni o eksploziji oziroma požaru v podjetju v centru Kočevja. Na kraju interventne službe trenutno izvajajo prve nujne ukrepe zato je tudi zaprta glavna cesta skozi Kočevje. Vsem prebivalcem v okolici svetujemo, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem dokler traja intervencija. Prav tako se naj ne približujejo samemu kraju dogodka, poroča PU Ljubljana.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih