fbpx
Mestnik
krvodajalec Erik Kraševec
Aktualno Društva Politika Zanimivosti & Zabava

FOTO in VIDEO: Erik Kraševec že stotič daroval kri

Erik Kraševec je včeraj, 20. 4. 2023, že kar stotič daroval kri na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto. Kri daruje od svojega 25. leta in letos to znese 25 polnih let krvodajalstva. Je rekreativni športnik, ki se ukvarja s trail tekom (tek na 15 do 170 km). Tekmoval je v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, se pa pred in po odvzemu krvi ekstremnemu športu izogiba kakšen dan ali dva.

V družini je edini krvodajalec, pravi pa da v službi krvodajalstvo zelo podpirajo, tudi mnogi sodelavci so krvodajalci.

Na leto opravi vsaj dva dolga trail teka s svojim športnim klubom 184 Extreme. Ker dela v štirih izmenah, trening prilagaja delu. Včasih tekaški trening zamenja trening na kolesu. Ker je že bil zavrnjen kot krvodajalec zaradi treninga, se ekstremnim treningom dva dni pred dnevom odvzema krvi izogiba.

Pravi, da se po odvzemu krvi še dva do tri dni počuti praznega, kot da bi natočil vodo v rezervoar namesto goriva.

S krvodajalstvom je pričel, ker se mu je zdel to najmanjši angažma, s katerim lahko pomaga drugim, kasneje pa je krvodajalstvo postala navada in hkrati nuja, je povedal.

Letos je bilo kar 1331 odvzemov krvi na Centru za transfuzijsko dejavnost, je povedala predsednica OZ RKS Novo mesto Danica Novak Malnar, ki je jubilejevcu čestitala. Čestitkam se je pridružila tudi predsednica KORK Majde Šilc Bojana Prišel Zrilič.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih