fbpx
Mestnik
rdeči križ
Aktualno Dogodki Društva

Novomeški krvodajalci so obiskali mesto grofov

V Sloveniji letos obeležujemo 70 let prostovoljnega krvodajalstva, pred kratkim, 4. junija, pa je bil tudi Dan slovenskih krvodajalcev, torej vsaj dva razloga več, da so na Rdečem križu Novo mesto peljali svoje prostovoljce krvodajalce na izlet.

Odpeljali so se proti Celju, mestu grofov, kjer jih je vodnik Sašo počakal na gradu in jih s hudomušnim pripovedovanjem popeljal skozi zgodovino Celjskih grofov, najmogočnejše plemiške in vladarske rodbine, ki je kadarkoli živela na slovenskih tleh. Med sprehodom po gradu so si lahko ogledali dve razstavi, eno z mučilnimi in sramotilnimi napravami ter drugo s predmeti, ki pričajo o tem, kako so včasih živeli. Sprehod po zunanjem delu gradu jim je ponudil prekrasen pogled na celjsko dolino.

Po ogledu gradu so se sprehodili po tlakovanih, slikovitih ulicah starega mestnega jedra, kjer so med drugim videli ostanke celjskega obzidja, izvedeli nekaj o življenju Alme Karlin, svetovne popotnice in pisateljice, predvsem ženski del pa so očarali cvetlični aranžmaji po ulicah mesta.

Da pa niso obujali samo zgodovine, so ogled zaključili z obiskom Tropske hiše, kjer so si ogledali pet ekosistemov sveta z rastlinami in živalmi.

Seveda pa so poskrbeli, da niso ostali lačni, zato so prijetno utrujeni v centru mesta pojedli kosilo, si izmenjali vtise tudi o tem, kako je Celje moderno mesto z bogato zgodovino in pokramljali še o vsem drugem ter se nato odpravili proti Novemu mestu. Na tem mestu naj se zahvalimo Pekarni Pepe d.o.o. iz Škocjana za ponovno donacijo in dostavo rogljičkov za sladek začetek izleta.

Še enkrat se zahvaljujejo vsem srčnim krvodajalkam in krvodajalcem ter jim še enkrat čestitajo.

M.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih