fbpx
Mestnik
celiakija
Aktualno Dogodki Dolenjska kulinarika Kulinarika Narava & zdravje

FOTO: Brezglutenski festival na Glavni trg privabil več kot 1000 ljudi

V soboto je na Glavnem trgu potekal 7. festival brezglutenske ponudbe, ki ga je organiziralo društvo Celiac Slovenija. Društvo si prizadeva za ozaveščanje in podporo oseb s celiakijo ter promocijo brezglutenskega življenjskega sloga. Več kot 1000 ljudi, ki so obiskali festival, med njimi so bili številni bolniki s celiakijo iz cele Slovenije, ki so lahko poskušali brezglutenske izdelke 13 različnih ponudnikov. Zapihali so tudi glasbeniki Mestne godbe Novo mesto.

Celiakija je kronična bolezen prebavil, ki je dedna, gre za intoleranco na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, rži, ječmenu, piri, zdrobu in sladu. Bolezen prizadane 1 osebo na vsakih 100 ljudi. Postavitev diagnoze pa v povprečju traje kar 13 let.

Ob tej priložnosti so se v društvu odločili, da pripravijo prav posebno presenečenje za njihovega ambasadorja in srčnega ultramaratonca Andreja Zupana. Skupaj so nazdravili njegovemu zadnjemu dosežku – nazivu osebnosti meseca maja Televizije Vaš kanal. Pozdravila jih je tudi podžupanja, Sara Tomšič, ki ni skrivala navdušenja nad dogodkom in dosežki društva.

Brezglutenski festival je znova dokazal, da tudi osebe s celiakijo hrepenijo po priložnostih, kjer lahko brez skrbi uživajo v varnih brezglutenskih dobrotah. Festival je eden izmed korakov, ki kažejo, da je čas, da se več pozornosti posveti tej skupnosti po vsej Sloveniji.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih