fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Občina

FOTO: Za gasilce je vsak dan dan gasilcev

Danes je svetovni dan gasilcev. Dan, ko se jim lahko zahvalimo, da opravljajo svoje delo za zelo majhno plačilo glede na to, da vsakodnevno tvegajo svoja življenja. V Novem mestu imamo 44 zaposlenih poklicnih gasilcev, ki nosijo svojo glavo na pladnju in tečejo v plamene, ko vsi ostali kraj gorenja zapuščajo.

V pogovoru z novomeškimi gasilci (GRC Novo mesto) smo izvedeli, da trenirajo različna znanja, ko ni intervencij. Oni so tisti, ki voznika in sopotnike izrežejo iz ponesrečenega avta v nesrečah v prometu, rešujejo nas v naravnih in vseh drugih nesrečah, rešujejo iz višin in globin, strokovno usposabljajo in izobražujejo druge, vzdržujejo, servisirajo in tehnično pregledujejo gasilske reševalne naprave, izdelujejo varnostne protipožarne načrte in elaborate … Njihova znanja so strokovna, tehnična in tudi strojniška. Problematično pa je to, da se čedalje manj ljudi odloča za ta psihično in fizično naporen poklic.

Stolp, na katerem vadijo reševanje v Ločni

Povedali so nam, da brez prostovoljnih enot, ki delujejo na področju naše občine, ne bi mogli poskrbeti za vse nesreče in požare, ki se zgodijo. V občini Novo mesto in okolici poleg GRC deluje ena industrijska gasilna enota Krka ter kar nekaj prostovoljnih gasilskih društev: PGD Šmihel, PGD Kamence, PGD Novo mesto, PGD Otočec, PGD Prečna in PGD Ždinja vas, PGD Mali Podljuben, PGD Stranska vas, PGD Lakovnice, PGD Uršna sela, PGD Dolž, PGD Podgrad-Mehovo, PGD Gabrje, PGD Brusnice, PGD Ratež, PGD Smolenja vas, PGD Potov vrh-Križe in PGD Otočec.

Ravno danes zjutraj, ob 8.21 so morali urgirati. Na cesti med Novim mestom in avtocestnim priključkom Novo mesto-zahod sta trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, počistili cestišče in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju obeh vozil. Poškodovano osebo so gasilci s tehničnim posegom rešili iz vozila in nudili pomoč reševalcem pri prenosu do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Tudi med pogovorom se je oglasila sirena za intervencijo, stekli so do garderobe in se nemudoma polno opremili ter odrveli z gasilskim tovornjakom nuditi tehnično in drugo pomoč. Zaželimo jim srečo in čim manj poškodb v nevarnih situacijah pri delu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih