fbpx
Mestnik
Aktualno Dolenjska kulinarika Društva Kulinarika Kultura Občina

Franc Kobe je zmagovalec izbora za Županovo vino 2023

Župan Gregor Macedoni je na rotovžu sprejel novega zmagovalca izbora za Županovo vino Franca Kobeta. Pridelovalec zmagovalnega cvička za leto 2023 svoje vino že več deset let prideluje na Gabrski Gori, kakovost njegovega cvička pa je izstopala v dvofaznem ocenjevanju z degustacijsko in strokovno-laično komisijo v organizaciji Vinskega inštituta.

Aktualni zmagovalec in nosilec titule pridelovalca Županovega vina 2023 Franc Kobe, ki je zamenjal lanskoletnega zmagovalca Janeza Colnarja, aktivno deluje v Društvu vinogradnikov Janeza Trdine, leta 2015 je dosegel tudi laskavi naziv kralja cvička. Z zmago na izboru za Županovo vino bo pripomogel k povečevanju prepoznavnosti vinarjev naše občine, ki bo vino uporabila kot protokolarno darilo, na ta način pa promocijo kakovostnega in značilnega dolenjskega vina podpira tudi naša občina in s tem Novo mesto postavlja na zemljevid kot prestolnico vinorodne dežele Dolenjska.

Vodja projekta Županovo vino 2023 Grega Žitnik z Vinskega inštituta je ob izboru vina poudaril, da je bilo sodelovanje z vinogradniškimi društvi ponovno uspešno, preko vinogradniških društev so bili namreč k sodelovanju povabljeni vsi novomeški vinogradniki. Na prvem ocenjevanju vin je pod vodstvom predsednika komisije Andreja Bajuka vina ocenila petčlanska degustacijska komisija, v drugo fazo izbora pa so se uvrstili trije vzorci, kjer je petčlanska strokovno-laična ocenjevalna komisija skupaj z županom Gregorjem Macedonijem po metodi rangiranja izbrala zmagovalni cviček izpod Gorjancev.

MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih