fbpx
Mestnik
Policija
Aktualno Kronika in policijska poročila

PP Novo mesto: neznanci prosjačijo in se pretvarjajo, da so gluhonemi

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 75 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 222 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Krškem so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih  prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vloma in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Tatvine

V Šentjerneju je v noči na 5. 4. nekdo s strehe pomožnega objekta odtujil bakrene žlebove in povzročil za okoli 400 evrov škode.

V okolici Trebnjega je nekdo vlomil v osebni avtomobil, parkiran ob robu gozda, in odtujil denarnico z gotovino. Lastnika ocenjuje, da je oškodovan za 500 evrov.

JAVNI RED IN MIR

V zadnjih dneh smo prejeli več obvestil, da naj bi pred trgovskimi centri na območju Dolenjske in Posavja neznanci  prosjačili denar in se pretvarjali, da so gluhonemi. Prevažali naj bi se z osebnim avtomobilom znamke Škoda  karavan, bolgarskih registrskih oznak. Policisti izvajajo aktivnosti za izsleditev tujcev in pozivajo občane, naj neznanim osebam ne izročajo denarja oziroma naj preverijo, ali imajo osebe ustrezna dovoljenja za pobiranje prostovoljnih prispevkov.

Občasno prejmemo obvestila o kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prostovoljnih prispevkov. V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob tem se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. Nemalokrat s pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne otroke pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Ugotavljamo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov pogosto ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja.

Zaradi tega občanom svetujemo, naj bodo pozorni, ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. V nasprotnem primeru naj jim denarja ne izročajo in nas o tem takoj obvestijo na številko 113.

Zbiranje prostovoljnih prispevkov je opredeljeno v 5. členu zakona o varstvu javnega reda in miru. Ta določa, da prostovoljne prispevke lahko zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče.

Upravna enota dovoljenje izda v primerih, ko prosilec izkaže upravičen razlog – kot to se šteje elementarna ali druga nesreča, v kateri je prosilec utrpel veliko premoženjsko škodo. Nepridobitni pravni osebi se dovoljenje izda tudi, če  izkaže, da bo zbrane prispevke uporabila za humanitaren ali splošno koristen namen, ki ga lahko uresniči v okviru zakonitega opravljanja registrirane ali v temeljnem oziroma drugem aktu določene dejavnosti. Upravna enota v  dovoljenju določi način zbiranja prostovoljnih prispevkov in rok veljavnosti dovoljenja. Rok veljavnosti dovoljenja se določi glede na namen in način zbiranja prispevkov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo

Med opravljanjem nalog na območju Drnovega so policisti v noči na 6. 4. ustavili avtomobil italijanskih registrskih  oznak. Med postopkom so ugotovili, da državljan Albanije v vozilu prevaža štiri državljane Turčije, ki so nedovoljeno  vstopili v Slovenijo. Državljanu Albanije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Obrežje, Rigonce, Dobova, Loče, Čatež ob Savi, Slovenska  vas) izsledili in prijeli 28 državljanov Maroka, 13 državljanov Konga, sedem državljanov Bangladeša, šest državljanov Nepala, štiri državljane Pakistana, štiri državljane Rusije, štiri državljane Kube, štiri državljane Sirije in državljana Alžirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih