fbpx
Mestnik
FOTO: Policija.si
Aktualno Kronika in policijska poročila

Huda prometna nesreča na Belokranjski cesti v Novem mestu

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 24. 5. in 27. 5. posredovali v 211 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 640 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami in 33 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila petim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 34-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Novem mestu in v Šentjerneju kršitelje pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, ponarejanja denarja, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požarov, iskanja pogrešane osebe, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola

Šentjernejski policisti so bili 24. 5. nekaj po 20. uri obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov v kraju Maharovec. Opravili so ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 51-letni voznik, ki je zaradi nepravilnega prehitevanja trčil v avtomobil 39-letnega voznika. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,50 miligramov alkohola (1,04 g/kg). Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

26. 5. nekaj pred 11. uro smo bili obveščeni o hudi prometni nesreči na Belokranjski cesti v Novem mestu v Pogancih. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je 38-letni voznik kombija zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku izgubil oblast nad vozilom, zapeljal levo in silovito trčil v avtomobil 29-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Huje poškodovano 54-letno potnico iz vozila 29-letnika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Lažje poškodbe sta utrpela tudi oba udeležena voznika. Policisti so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 1,91 miligramov alkohola (4 g/kg).  Zoper 38-letnika bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

26. 5. nekaj po 23. uri se je zgodila prometna nesreča na Cesti svobode v Brežicah. Policisti PP Brežice so opravili ogled in ugotovili, da je 22-letna voznica osebnega avtomobila vozila iz smeri Brežic proti Šentlenartu. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubila oblast nad vozilom in trčila v otok krožnega križišča in prometno signalizacijo. 22-letna voznica je imela v litru izdihanega zraka 1,16 miligramov alkohola (2,4 g/kg). Odvzeli so ji prostost in jo odpeljali v prostore za pridržanje. O kršitvah cestno prometnih predpisov bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Z nevarnim ravnanjem ogrožal voznico

26. 5. okoli 12. ure smo bili obveščeni o nevarnem ravnanju v prometu. Sevniški policisti so se takoj odzvali in zbrali obvestila. Po prvih ugotovitvah je voznica osebnega avtomobila peljala iz smeri Krmelja proti Šentjanžu. Med srečevanjem drugega vozila naj bi neznanec iz tega vozila skozi okno sprožil gasilni aparat. Voznica je zaradi slabe vidljivosti izgubila oblast nad vozilom in s ceste zapeljala na brežino. Policisti so uspeli ugotoviti identiteto osumljencev, starih 21 in 20 let. Nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Zaradi številnih kršitev so ji zasegli avtomobil

Policisti PP Metlika so 24. 5. okoli 16.30 v Bereči vasi zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznico osebnega avtomobila Renault clio, ki sprva znakov policistov ni upoštevala in je nadaljevala z vožnjo. Med postopkom so ugotovili, da 57-letna voznica nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj nikoli ni opravljala vozniškega izpita. Vozila je neregistriran in nezavarovan avtomobil z izrabljenimi pnevmatikami, med vožnjo pa ni uporabljala varnostnega pasu. Kršiteljica je v vozilu prevažala otroke, ki niso bili zavarovani z ustreznimi zadrževalnimi sistemi. Zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov so ji avtomobil zasegli, ji izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Z dvema promiloma alkohola in brez vozniškega

24. 5. nekaj pred 23. uro so bili šentjernejski policisti obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi v Dolenjem Maharovcu nevarno prehiteval, zaviral in ustavljal, potem pa ponovno speljeval. Na podlagi opisa vozila so policisti Renault megane izsledili in ustavili. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,98 miligramov alkohola (2,04 g/kg). 37-letnemu kršitelju, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so avtomobil zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prekoračitev hitrosti

25. 5. nekaj po 19. uri so policisti na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila znamke Mercedes francoskih registrskih oznak, ki je na območju Čateža ob Savi vozil s hitrostjo 191 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost za 61 km/h. 68-letnemu vozniku iz Turčije so zaradi kršitve izrekli globo.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V noči na 24. 5. je v Novem mestu nekdo vlomil v prodajalno in odtujil sef z menjalnim denarjem. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 500 evrov škode.

Na Novem trgu v Novem mestu je v noči na 24. 5. neznanec vlomil v poslovne prostore in odtujil denar in več aparatov za striženje. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 3.000 evrov.

Na delovišču v Šentjerneju je v noči na 25. 5. nekdo vlomil v dva gradbiščna zabojnika in odtujil več kosov električnega ročnega orodja in motorno žago. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 5.500 evrov škode.

V kraju Dragoški na območju PP Črnomelj je v noči na 25. 5. neznanec s pašnika odtujil štiri ovce.

Na območju Velikega Gabra so v noči na 25. 5. neznanci z dvorišča društva odtujili plinski žar, prenosni zvočnik, vrtni paviljon in prehrambene izdelke. Društvo so oškodovali za okoli 1.500 evrov.

Na območju Brezovice v Podbočju je med 22. 5. in 25. 5. nekdo vlomil v zidanico. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 1.000 evrov škode.

Med 19. 5. in 26. 5. je v naselju Župnca v Novem mestu neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in odtujil televizijski sprejemnik, klimatsko napravo, glasbeno komponento, sesalnik in kuhinjsko pečico. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 2.000 evrov.

S pašnikov na območju Dobrniča in Čreteža pri Krškem je nekdo odtujil električna pastirja in akumulatorje. Lastnika je oškodoval za okoli 600 evrov.

Na parkirnem prostoru v Ždinji vasi je 25. 5. neznanec vlomil v osebni avtomobil. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 1.000 evrov škode.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelje pridržali

Policisti PP Šentjernej so v noči na 26. 5. posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru na Trdinovi cesti v Šentjerneju. 36-letni kršitelj, ki je bil pod vplivom alkohola, se je nedostojno vedel do partnerke in grozil s požigom. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval navodil in ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog.

V noči na 25. 5. so novomeški policisti posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru na javni prireditvi v okolici Novega mesta. Ugotovljeno je bilo, da se je 23-letni kršitelj, ki je bil pod vplivom alkohola, nedostojno vedel do varnostnikov in ni upošteval navodil in ukazov. Tudi po prihodu policistov je nadaljeval s kršitvami in je poskušal napasti varnostnika, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tihotapca in tujce, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo

24. 5. nekaj pred 20. uro so policisti na območju Drnovega ustavili voznika osebnega avtomobila Peugeot 308 beloruskih registrskih oznak in kombi Mercedes vito avstrijskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 41-letni državljan Ukrajine v kombiju prevaža štiri državljane Sirije in štiri državljane Iraka, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. 27-letni državljan Belorusije je tujcem nudil pomoč pri nedovoljenem prehodu. Državljanu Ukrajine in državljanu Belorusije so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozila. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Sirije in državljana Iraka še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 24. 5. in 27. 5. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Rakovec, Mihalovec, Jereslavec, Brežice, Kapele, Čatež ob Savi, Loče) izsledili in prijeli 55 državljanov Pakistana, 48 državljanov Afganistana, 32 državljanov Bangladeša, 17 državljanov Indije, 15 državljanov Sirije, 11 državljanov Turčije, 11 državljanov Šrilanke, deset državljanov Indije, sedem državljanov Mongolije, šest državljanov Irana, pet državljanov Maroka, štiri državljane Somalije, štiri državljane Egipta, štiri državljane Nepala, dva državljana Palestine in po enega državljana Kameruna, Tadžikistana, Burundija in Kitajske. Na območju PP Črnomelj (Preloka, Paunoviči) so prijeli pet državljanov Sirije in tri državljane Maroka.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih