fbpx
Mestnik
Kamela in osliček. (Foto: Petra Marinč)
Aktualno Izlet

IDEJA ZA IZLET: Zoološki Ranč Aladin na Dolenjskem

Nedaleč stran od mesta Mirna pri Trebnjem se v vasi Gomila nahaja pravi živalski vrt. Pa to ni kar navaden živalski vrt, temveč popolno doživetje živali iz Avstralije, Azije, Severne ter Južne Amerike, Evrope, skratka v ta živalski vrt je lastniku uspelo pripeljati praktično ves svet.

Ime Ranča se imenuje po največji živali, in sicer dvogrbi kameli Aladinu. Aladin je sicer moškega spola, sama sem namreč mislila, da je ženskega spola. Aladin biva skupaj z oslički, da jim ni dolgčas in ker so vsi zelo mladi, seveda veselo poskakujejo po vrtu in se igrajo. Videla sem, da jim je lastnik Damjan prinesel suh kruh, ki je za kamele pravzaprav posladek. Drugače pa kamele jedo seno, svežo travo, lubje. Preživijo lahko zelo mrzle zime in popijejo od 60 do 100 litrov vode na dan.

Malo naprej od kamele se na ranču nahajajo mini koze. Ja, prav ste prebrali, »mini« so. In prav srečne so poskakovale naokoli. So tudi zelo prijazne. Tale mali navihanček mi je tako poziral:

Mini koza. (Foto: Petra Marinč)

Imajo tudi rjave ovce, nosatega medveda, risa, ježevce, patagonske mare (so kot malo večji zajčki), rakune, divje prašiče, lame ter surikate (male živalce, ki naj bi imele zelo močan ugriz), različne vrste papig, pa morske prašičke, kenguruja, vrste rdečevrati valabi, in še kaj se najde.

Seveda ne smemo pozabiti Nanduja, to je vrsta noja. Nandu je ptič, visok 1,5 metra, in prihaja iz Južne Amerike. Je malenkost nižji od noja in emuja, zaradi svojih dolgih nog pa teče zelo hitro. Damjan ima na ranču kar tri nanduje. Zadnja pridobitev ranča pa sta popolnoma bela polarna volkova, Max in Snežka.

V parku se resnično lahko prav fino zabavate. Ne samo, da lahko vidite različne vrste živali, za najmlajše imajo postavljena številna igrala, denimo igralni stolp, plezala, tobogane, plezalne stene, gugalnice, peskovnik, trampolin, in še in še.

Otroška igrala. (Foto: Petra Marinč)

Na ranču pa poleg živali in igral nudijo tudi tematske igre, kot na primer lokostrelstvo, streljanje z mehkimi žogicami, met na koš, nudijo tudi catering in najem piknik prostora znotraj ranča. Prespite lahko v romantični Božičkovi sobi, ki jo nudijo tako pozimi kot poleti. V koči je odprto kurišče, finska savna, tuš in postelja, zunaj pa se nahaja vroča kad. Lastnik in oskrbnik Damjan pa vam za še lepše vzdušje lahko pripravi narezek, vino in tudi šampanjec.

Na ranču je možno kupiti tudi kakšno izmed domačih salam, kot na primer jelenova, gamsova, salama divjega prašiča. Seveda nudijo tudi kavo, sladoled in osvežilno pijačo.

Delovni čas ranča je od srede do nedelje, med 10. in 19. uro. Vstopnice so zelo ugodne, z njimi pa si Damjan pomaga, da nakupi hrano za vse živalce, zato je obisk zelo dobrodošel. Plačilo je zaenkrat možno samo z gotovino.

Več o samem ranču si lahko preberete na www.kamela.si ali na Instagram profilu rancaladin_zoopark, nahaja pa se na naslovu Gomila 25, 8233 Mirna.

Pa veliko užitkov znotraj ranča. Jaz zagotovo pridem ponovno!

Petra Marinč

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih